Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dolar kurunda oynaklığın çok olduğunu, rekabet için istikrarlı olması gerektiğini vurgulayarak, "İhracatçılarımızın yüzde 5-7 arası bir kar marjı var, bu seviyelerde maliyet yapıp, daha düşük seviyelerde Dövizleri gelince zarar görüyorlar. Onun için ben şu anda bile ihracatçılarımızı, tekrar kendilerini koruma altına almaya davet ediyorum." dedi.

Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurlarındaki artış ve düşüş konusunda yaklaşımlarının yıllardır aynı olduğunu söyledi.

Kurlardaki oynaklığa dikkati çeken Büyükekşi, "Biz ilk günden beri aynı şeyi söyledik; 10 yıl önce de 5 yıl önce de bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Biz yüksek kur hiçbir zaman öngörmedik. Rekabet edebileceğimiz bir kuru istedik." diye konuştu.

Büyükekşi, yüksek kurların ihracat için de ülke ekonomisi için de fayda sağlamadığını, böyle bir şeyi arzu etmediklerini dile getirerek, "Bunu geçmişte de yaşadık. Dolar 1,70'lerden güven ve istikrarla birlikte 1,50, 1,30'lara kadar geriledi. Burada da ihracatçılarımızı dikkatli olmaya çağırdık. 'Bu seviyelerden maliyet yapıp, mal satarsanız zarar edebilirsiniz çünkü çok volatilite var. Bu volatilite size zarar verebilir. Kendinizi koruma altına alın.' dedik." ifadelerini kullandı.

"İhracatçılarımızı kendilerini koruma altına almaya davet ediyorum"

Bugün yaşananların da aynı olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

"İşte onu yaşıyoruz şu anda. 3,90'lardan 3,60'lara indi hatta geçen hafta sonu 3,60'ların altını test etti. O yüzden, bizim rekabet edebilmemiz için dolar kurunun 3,50 lira olması lazım. İki hafta önce anket açıkladık. Üç aylık eğilim anketi, orada ihracatçılara sorduğumuzda 'Dolar kuru 3,43 olursa biz rekabet edebiliriz.' diyorlar. O yüzden yüksek kurun, Türkiye'nin mali politikaları, ekonomimiz açısından bize bir faydası yok. Rekabet edebileceğimiz ve istikrarlı bir kur olması son derece önemli. İhracatçılarımızın yüzde 5-7 arası bir kar marjları var, bu seviyelerde maliyet yapıp daha düşük seviyelerde dövizleri gelince burada zarar görüyorlar. Onun için ben şu anda bile ihracatçılarımızı tekrar kendilerini koruma altına almaya davet ediyorum."

Büyükekşi, döviz kurlarının daha da düşüş eğiliminde olduğunu dile getirdi.

"Yıl sonuna kadar 300 bin yeni istihdam hedefliyoruz"

İhracatta artış olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu çerçevede özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğinin amacına ulaşacağını vurguladı.

Büyükekşi, "Çünkü, devletin istihdama vermiş olduğu çok önemli destekler var. Üç ay sigorta olmamış, işsiz olan birini işe alırsanız, hem SSK hem de maliyenin aldığı vergilerden muaf oluyorsunuz bir yıl boyunca. Bu haktan faydalanmak, gerek yeni yatırımlarda gerekse yatırımları olup da onları büyütmek isteyen şirketlerin bu konuda atacağı adımlar var. Onun için de üretici bu konuda şu anda adım atıyor. Biz de en çok ihracat yapan ilk 2 bin firmamıza, şahıs şahıs yazı yazdık. Daha sonra 10 bin firmamıza aynı şekilde yazı yazdık. Burada hem ihracata hem de istihdama verilen destekleri anlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacağız. Yıl sonuna kadar 300 bin yeni istihdam hedefliyoruz. İnşallah bu da amacına ulaşacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA