Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Doğrudan Satış Derneği (DSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Özsavaşcı, sektörün 1,5 milyondan fazla kişiye kendi işini kurma veya ek gelir kazanma fırsatı verdiğini belirterek, "Doğrudan satış sektörünün 2017 yılında 200 bin kişiye daha ek gelir sağlama ve kendi işini kurma fırsatı vereceğini öngörüyoruz." dedi.

AA muhabirinin sektöre ilişkin sorularını cevaplayan Özsavaşcı, yasaklanan "piramit" yapılarla ilgili de uyarılarda bulundu.

Özsavaşcı, ev hanımından öğrencisine, serbest meslek erbabından, avukatına kadar geniş bir kadroyla doğrudan satış yapan Avon, Amway ve Herbalife gibi firmaların, 2017 yılında 200 bin kişiye daha ek gelir imkanı sağlayacağı bildirildi.

Özsavaşcı, çeşitli yaş ve meslek gruplarından insanların farklı kurumsal firmaların ürünlerini "doğrudan" satmasını ifade eden doğrudan satış sektörünün 2015 yılında Türkiye'de 1,2 milyar liralık toplam satış hacmine ulaştığını kaydetti.

Sektörün 1,5 milyondan fazla kişiye kendi işini kurma veya ek gelir kazanma fırsatı verdiğini anımsatan Özsavaşcı, "Doğrudan satış sektörünün 2017 yılında 200 bin kişiye daha ek gelir sağlama ve kendi işini kurma fırsatı vereceğini öngörüyoruz. Sektör vasıtasıyla 2017 sonunda 1,7 milyon kişiye ulaşmış olacağız." şeklinde konuştu.

"3 milyondan fazla kişi sektörden fayda sağlıyor"

Özsavaşcı, Türkiye’de doğrudan satış sektöründe çalışanların yüzde 80’ini kadınların oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 150 bin kadın girişimci doğrudan satış sektöründe çalışıyor. Aileleriyle birlikte 3 milyondan fazla kişi bu sektörden fayda sağlıyor. Daha önce bu sektöre girmiş ve çıkmış insanları da hesapladığımızda, yaklaşık 12 milyon kişiye bir şekilde dokunduğumuzu görüyoruz."

"Piramit yapıların önüne geçildi"

Doğrudan Satış Derneği üyesi şirketlerin tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek kurulduğunu aktaran Özsavaşcı, 6502 sayılı Tüketici Kanunu ile ilk defa doğrudan satışın resmi bir tanıma kavuştuğunu ve tüketicilerin devlet tarafından güvence altına alındığını söyledi.

Kişilerin altına üye kaydederek fazladan para kazanan "piramit" yapıların kamu eliyle yasaklandığını anlatan Özsavaşcı, "piramit" yapılarla, doğrudan satış şirketleri arasındaki farkları şöyle sıraladı:

"Piramit yapının iki tane önemli özelliği vardır: Birincisi, giriş ücretinin çok yüksek olmasıdır. İkincisi size bağlı olarak altınıza kaydettiğiniz kişiyi kaydettiğiniz anda para kazanmanızdır. Yani aslında yasaklanan piramit yapıda ürün satmak esas değildir, en belirleyici unsur altınıza kişi kaydetmektir.

Doğrudan satış sisteminde ise giriş ücreti yer almaz. Doğrudan satış sisteminde siz eğer bir satış organizasyonu kurmak isterseniz, ekibinize kaydettiğiniz satıcılar, satış yaptıklarında siz de komisyon geliri elde edersiniz. En büyük farkı budur. Eğer bir tüketici, kendisinden yüksek giriş ücreti talep edilen bir organizasyonla karşı karşıya gelirse ve kendisine bağlı, arkadaşlarını, akrabalarını, tanıdıklarını altına kaydettiğinde, kendisine ciddi anlamda bir gelir vaat ediliyorsa, bu gerçekten piramit yapıdır ve kişi, ilgili mercileri harekete geçirmelidir.

Doğrudan satış yapan şirketler ise gerçek, pazarlanabilir ürünler satarlar. Bu sistemde gelir elde etmek, çalışmanıza ve gösterdiğiniz çabaya bağlıdır. Bu sistem, bir kolay para kazanma yolu değildir. Kişiler satabilecekleri kadar ürün talep edebilirler."

AA