Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların kritik virajı olan Fed toplantısı gelecek hafta gerçekleşecek..Küresel piyasaların dikkatle izlediği Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen haftaki konuşmasında faiz artışı sinyali vermesinin ardından Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar bu ay faiz artışından ziyade "3 yerine 4 faiz artışı olur mu" sorusuna odaklanıyor.

"4 FAİZ ARTIŞI YÜKSELEN DOLAR VE FAİZLER DEMEK"

Piyasaların Mart'ta faiz artırımını fiyatladığını belirten ekonomist Gizem Öztok Altınsaç "şu an gündemde 'acaba daha hızlı faiz artırımı olur mu?' sorusu var. Cuma günü Yellen'ın konuşmasında da artık önemli olan Mart'taki faiz artırımı değildi, bence piyasanın bundan sonraki konuşması "acaba bu yıl 4 faiz artışı olur mu ve bilanço ne zaman küçültülecek" olacak. Ben bu yıl 4 faiz artırımının fiyatlanma ihtimali olduğunu düşünüyorum, bu da daha fazla değer kazanan dolar ve yukarı giden ABD 10 yıllık faizleri demek" yorumunu yaptı.

Gedik Yatırım Türev Ürünler Satış Grup Müdürü Halil Serkan Bulut Bloomberg HT'ye "Bence esas olan Mart'taki faiz artışı değil, yılı 4 faiz artışıyla kapatır mı şeklindeki fiyatlamalar. Ama piyasalar şu an 4 faiz artışını çok da fiyatlamıyor." diye konuştu. Bulut Mart'ta faiz artışının Türkiye piyasası için dezavantaj olacağını söyledi.

"BEKLENTİ GÜÇLENDİ AMA BELİRSİZLİK YÜKSEK"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali, "Yellen’ın konuşmasındaki mesajları 15 Mart’taki toplantıda bir faiz artırımı olabileceği beklentilerini daha da güçlendirse de yıl içinde kaç faiz artırımı olacağına yönelik belirsizlik devam ediyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde küresel risk iştahı açısından faiz artırımının zamanından ziyade bu yıl kaç faiz artırımı yapılacağının önemli olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

YELLEN NE DEDİ?

Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günkü konuşmasında enflasyon ve istihdam verileri beklendiği gibi gelmeye devam ederse, mart toplantısında faiz artırılmasının uygun olacağını söyledi. Yellen, "Bu ayki toplantımızda, FOMC istihdam ve enflasyonun beklentilerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam edip etmediğini değerlendirecek. Eğer ediyorsa faiz artışında ek ayarlama yapmak uygun olacak" ifadelerini kullandı.

Yellen ekonomide öngörülmeyen ters gelişmeler yaşanmaması durumunda, sıkılaştırma hızının son iki yıldaki kadar yavaş olmayacağını ifade etti.