Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:26'da güncellendi)

Hazine tahvilleri gerileyerek faizleri yılın en yüksek seviyesine itti. Yatırımcılar, Fed'in Çarşamba günü faiz artırımına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Hisseler ve dolar, önemli merkez bankası buluşmalarının ve ekonomik veri açıklamalarının gerçekleşeceği bu haftaya dar bir aralıkta işlem görerek başladı. 

S&P 500 Endeksi, tarihi rekor seviyesinin yaklaşık yüzde 1 aşağısında yatay seyretti. Avrupa'da hisse senetleri, geçtiğimiz haftayı iki ayın en düşük seviyesinde kapatan maden hisselerindeki yükselişe bağlı olarak kazanç elde etti. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.60'ın üzerine çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi geriledi. Petrol, düşüş sergiledi ve New York'ta 48 doların üzerinden işlem gördü. 

Küresel hisse senetleri, ABD ve Avrupa'da büyümenin güçlendiğine ilişkin göstergelerin, 2017 yılının ilk iki ayında iyileşme işaretleri gösteren Çin ekonomisi ile çakışmasının etkisi ile rekor zirve yakınında seyrediyor. ABD'de geçen haftanın son işlem günü açıklanan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi, Fed'in Çarşamba günü faiz artırımına gitmesi için yolu açarken, gelecekteki artırımların hızlanacağına ilişkin beklentileri güçlendirmedi. 

JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Mike Bell, "Piyasalar kesinlikle faiz artırımı olacağı beklentisinde, bu yüzden piyasaların tepkisiz kalması olası. Fed'in beklentilere yönelik hareket etmemesi, tahvil faizlerinde düşüşe ve dolarda zayıflamaya yol açabilir, ancak beklentilerimiz bu yönde değil" dedi.

Bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Perşembe günkü toplantıda faizi sabit tutması ve getiri eğrisi politikasını değiştirmemesi bekleniyor. BOJ'daki tartışmalar konusunda bilgiye sahip kaynaklara göre, merkez bankası, nihayetinde faiz artırma ya da piyasa volatilitesini yönetme durumunda kalırsa, 10 yıl vadeli tahvil faizi için bir aralık belirlemeyş düşünebilir.

*İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve Endonezya Merkez Bankası'nın da bu haftaki toplantılarda politikalarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

*Hollanda'da seçimler, Türkiye ile artan siyasi gerilim ortamında 15 Mart'ta yapılacak.

*Aralarında Oracle Corp., Tiffany & Co., ve Prudential Plc.'nin bulunduğu bazı şirketler kar açıklayacak.

*G20 maliye bakanları bir dizi toplantı için Almanya'da bir araya gelecek.

*OPEC, Salı günü üretim kısıtlamalarına dair ipuçları verecek son aylık raporunu yayınlayacak. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:57'de yüzde 0.1'den az yükselerek 2,372.68'e çıktı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi ve dört gün üst üste kazanç elde etti. 

*Maden hisseleri, metal fiyatlarıyla birlikte yükseldi. 

Para Birimleri

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 1.2227'ye ulaştı ve yükselişinin ikinci gününe girdi. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit'i tetiklemek için güç kazanmaya çalışıyor. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü gerçekleştirdiği yüzde 0.6'lık düşüşün ardından yüzde 0.1 geriledi. 

*Euro, fazla değişmeyerek 1.0675 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son 11 seansta 10 kez yükselerek yüzde 2.60'a yakınında seyretti. Bill Gross'un dediğine göre bu seviye bir hafta boyunca korunursa, tahviller ayı piyasasına giriş yapmış olacak. 

Emtia

*Petrol vadelileri, geçtiğimiz hafta sergilediği yüzde 9.1'lik düşüşün ardından New York'ta yatay seyretti. 

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 1.2 gerileyerek varil başına 48.42 dolardan işlem gördü. 

*Altın, fazla değişmeyerek ons başına 1,203.70 dolardan işlem gördü ve Kasım'dan bu yana gerçekleştirdiği en büyük haftalık kayıpları toparladı. 

*Endüstriyel metaller, iki ayın en düşük seviyesinden yükselerek kazançlarını genişletti. Yatırımcılar, Çin ekonomisinde ilerleme işaretleriyle metal alımlarını artırdı. Bakır, yüzde 1.2 kazanç sağlayarak metrik ton başına 5,798 dolara çıktı.

(22:26'da güncellendi)