Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi, Rus Gazprom şirketinin, para cezası ödememek ve beş yıldır süren
anti-tröst davasını sona erdirmek için Avrupa Birliği kurallarına uymayı kabul ettiğini açıkladı.

Gazprom, boru hatları altyapılarıyla ilgili koşullarla bağlantılı olarak, uzun vadeli sözleşmelerdeki fiyatlandırma ve şartlarda değişiklik yapma sözü verdi.

Ukrayna meselesinden dolayı artan tansiyona rağmen, Moskova ve Brüksel arasındaki ticari buzlar erimeye başlıyor. AB Rekabet Kurulu üyeleri, 5 yıldır süren anti kartel davasından ve cezalardan kurtulmak isteyen Gazprom şirketinin AB düzenlemelerine uymaya hazır olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Rekabet Kurulu üyesi Margrethe Vesteger, yaptığı açıklamada “Rekabetle ilgili endişelerimize kulak vereceklerini ve Avrupa Birliği yasalarıyla uyumlu bir şekilde ileri dönük çözüm üreteceklerini belirttiler” dedi. Vesteger sözlerine, “İnanıyoruz ki, Gazprom’un taahhütleri Orta ve Doğu Avrupa’da rekabetçi fiyatlarla doğalgaz dolaşımını mümkün hâle getirecektir” diyerek devam etti.

AB yetkilisi bu kararla ilgili, rakiplerin engellendiği ve abonelere fahiş fiyatlandırma yapıldığı iddia edilen sekiz Orta ve Doğu Avrupa ülkesinden geri bildirim isteyecek.

Gazprom, verdiği bu tavizle, küresel cirosunun yüzde 10’una varabilecek potansiyel bir cezayı savuşturmayı amaçlıyor. Rus şirketi, bunun yanı sıra uzun vadeli sözleşmeler ve boru hattı altyapılarıyla ilgili fiyatlandırma koşullarında değişiklik yapmayı da kabul etmiş oluyor.

AB yetkilileri, anlaşmanın bir parçası olarak, Gazprom’un toptancılar ve bazı endüstriyel müşterinin tedarik sözleşmelerindeki fiyatları aşağı çekeceğini ve diğer ülkelere gaz ihraç etmesini engelleyen düzenlemeleri de değiştireceğini belirtti.