Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fed'in iki günlük politika toplantısının sona ereceği Çarşamba gününün ertesinde, Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Birçok yatırımcı Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi (GLP) faizini artırarak likiditeyi sıkılaştırma çabalarını pekiştireceğini düşünüyor.

Bloomberg anketine katılan uzmanların medyan tahminine göre TCMB, Perşembe günkü kararında piyasa için en maliyetli fonlama aracı olan GLP faizinde (mevcut durumda yüzde 11 seviyesinde bulunuyor) 50 baz puanlık artırıma gidecek.

Merkez'in piyasayı fonladığı diğer faizlerde ise Bloomberg anketine göre herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Haftalık repo faizi yüzde 8, gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 ve gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25 seviyesinde bulunuyor.

Londra'da TD Securities gelişen piyasalar birim yöneticisi Cristian Maggio, “Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin geç likidite penceresiin hemen altında olduğu dikkate alındığında, TCMB'nin TL'yi savunmaya yönelik olarak daha fazla sıkılaştırmaya gitmek istemesi durumunda ek manevra alanı yaratmak için bu faizi artıracağını düşünüyoruz” şeklinde görüş bildirdi. Maggio, TCMB'nin 16 Nisan referandumu öncesi TL'deki bir satış dalgasından özellikle kaçınacağını belirtti.

Türkiye'nin dış borç stoğunun ve kısa vadeli Döviz cinsinden fonlama ihtiyacı, lirayı gelişen piyasalar arasında ABD faizlerindeki artışa karşı en kırılgan paralardan biri yapıyor.

Bazı uzmanlar ise Merkez'in yapacağı hamlenin, Fed'in Çarşamba günkü mesajına bağlı olacağı görüşünde. Fed tarafında ise yatırımcılar, politika yapıcıların 2017 ve ilerisine ilişkin tahminlerini değiştirip değiştirmediğine dikkat edecek.

Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, “Eğer Janet Yellen öncülüğündeki ABD'li politika yapıcılar para politikasındaki sıkılaştırma sürecinin hızlanabileceğini işaret eder ve ardından Dolar/TL kuru önceki zirvesi olan 3.9415 seviyesine doğru tırmanır veya bu seviyeyi aşarsa, TCMB büyük bir ihtimalle hamle yapmak zorunda kalacaktır” dedi.