Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in gösterge faizi beklendiği üzere 25 baz puan artırması ve bu yıl toplam üç faiz artırımına gideceği öngörüsünü koruyarak faiz artırımlarını hızlandıracağına ilişkin işaret vermemesi ile birlikte kazançlarını sürdürürken, ABD Hazine tahvilleri ralli yaptı ve dolar sert düştü.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Mart toplantısındaki faiz artırımının Fed'in bu yıl toplam 3 kez faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerini değiştirmemesinin ardından sıçrama yaptı. Hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın karar sonrası düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin potansiyel politika değişikliklerini "detaylı" görüşmediğini kaydetmesinin ardından kazançlarını artırdı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sert bir şekilde düşerek yüzde 2.52'ye inerken, altın 1,2010 dolrın üzerine çıktı ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1'den fazla düştü. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2'den fazla yükseldi ve dolardaki düşüşten destek buldu.

ABD merkez bankası Fed gösterge borç verme faizini 25 baz puan artırdı ve bu yıl iki kez daha faiz artırımı yapılacağını kaydederek 2017 yılı için toplam üç faiz artırımı öngörüsünü sürdürdü. Bu durum, enflasyonun hedef seviyesye yaklaşması ile birlikte bankanın temkinli tutumunu gösteriyor. Yatırımcılar faiz artırımına gidilmesini tahmin ediyorlardı ve Hazine tahvillerinin faizi ve dolar, merkez bankasının daha hızlı bir faiz artırımı işaret edebileceği beklentisi ile yükselmişti. Ancak bu hareketler Çarşamba günü Fed toplantısının ardından, Fed'in, ekonomik büyüme hızlanma işaretleri gösterirken, enflasyonu kontrol altına alma konusunda geride kalmadığını kaydetmesinin ardından tersine döndü.

Fed'in faiz kraarı, bazı önemli merkez bankalarının faiz kararlarını, Avrupada siyasi gelişmeleri ve bir dizi ekonomik veriyi içeren kritik biriki günlük süreyi başlattı. Aynı zamanda,petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar, yatırımcılarındikkatlerinin enerji fiyatlarının piyasada türbülans yaratıp yaratmayacağına çevrilmesine neden oldu.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hollanda'da bugün yapılan parlamento seçimler, Fransa ve Almanya'da da seçim yarışının hız kazanmaya başlaması ile birlikte, AVrupa'da popülist yaklaşımlardaki son durumu gösterecek.

*Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında faizi ve getiri eğrisi politikasını değiştirmemesi bekleniyor. İngiltere, İsviçre ve Endonezya merkez bankalarının da politikalarını değiştirmesi beklenmiyor.

*ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, göreve başlamasından bu yana Asya'ya ilk gezisini yapıyor. Bakan Tillerson bu seyahatinde Japonya, Güney Kore ve Çin'e uğrayacak. Tilelrson Çarşamba günü Japonya'ya geldi ve 17 Mart'ta Seul ve 18 Mart'ta Beijing'de olacak. Görüşmelerin gündemini Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve ortak ekonomik çıkarların oluşturması bekleniyor.

*ABD Başkanı Trump'ın 2018 mali yılı için ilk bütçesinin ana hatlarının Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Trump'ın bütçede savunma harcamalarında 54 milyar dolarlık artışa gitmesi ve bunun da savunma dışı kurumların bütçelerinden yapılacak eşit miktardaki kısıntıdan karşılanması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), faiz kararı öncesi yüzde 0.3 yukarı seyrederken, karrın ardından çıkışını hızlandırdı ve New York saati ile 14:52'de yüzde 0.8 yukarıdaydı.

*Enerji hisseleri, petroldeki sıçramanın etkisiyle yüzde 1.8 yükselerek kazançlara öncülük etti.

*Finans hisseleri yüzde 0.1 kazançla en düşük performans gösteren grup oldu.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik hisselerindeki yüzde 1.5'lik yükselişn desteğiyle yüzde 0.4 tırmandı.

Emtia

*WTI yüzde 1.7 yükselerek varil başına 48.55 doalra çıktı. Sektörün fonladığı Anerikan Petrol Enst,tüsü'nün verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 531,000 varil düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1 düştü.

*Euro dolar karşısında, dün yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.9 değer kazanrak 1.0694 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Salı günü üç baz puan düştükten sonra dokuz baz puan daha düşerek yüzde 2.51'e indi.

(22:20'de güncellendi)