Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet, "Para politikası ile desteklenen toparlanma devam edecek gibi görünüyor ve görünümümüze daha fazla güveniyoruz." dedi.

Praet, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) Frankfurt'ta düzenlediği "Almanya Dönem Başkanlığında G20 Gündemi" konulu konferansta konuştu.

Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın sektörler arasında pekiştiğini ve genişlediğini, genel olarak ekonomik göstergelerin döngüsel bir toparlanmanın ivme kazanmış olabileceğine işaret ettiğini belirten Praet, AMB'nin para politikasının bu olumlu gidişata önemli katkı sağladığına işaret etti.

Praet, "Para politikası, destekleyici mali koşulları sağladı, firmaların ve hanehalklarının borçlanma maliyetlerine geçişkenliğini kolaylaştırdı." ifadesini kullandı.

Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın sürmesini beklediklerini ifade eden Praet, "Para politikası ile desteklenen toparlanma devam edecek gibi görünüyor ve görünümümüze daha fazla güveniyoruz. En son AMB personel projeksiyonları önümüzdeki 3 yıl içinde istikrarlı bir ekonomik genişleme öngörmekte ve yıllık büyüme oranları yüzde 1,6 ila yüzde 1,8 arasında değişiyor." diye konuştu.

Büyüme görünümündeki aşağı yönlü risklerin olumsuz olmasına karşın daha az belirgin hale geldiğini, artık deflasyon riski konusunda endişelenmediklerini belirten Praet, toparlanmanın, enflasyonda kalıcı ve kendi kendini sürdürebilen bir dönüşüme henüz girmediğini, enflasyonun son zamanlarda hızla artmasının enerji ve gıda fiyat enflasyonundan kaynaklandığını bildirdi.

- "Enflasyon görünümü mevcut para politikası duruşunun yeniden değerlendirilmesini gerektirmiyor"

Peter Praet, son dönemdeki oynaklığa bakıldığında, enflasyon görünümünün bu aşamada mevcut para politikası duruşunun yeniden değerlendirilmesini gerektirmediğini, geçmişte olduğu gibi AMB para politikasının ileriye dönük ve orta vadeli bir görüşe yönelik olacağını, kısa vadeli dalgalanmalara tepki vermeyeceğini söyledi.

Enflasyon hedefine ulaşmak için hala çok olumlu finansman koşullarının gerekli olduğunu belirten Praet, şunları kaydetti:

"Enflasyon yolunda, orta vadede yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın bir seviyeye doğru sürdürülebilir bir ayarlama hala çok olumlu finansman koşullarını gerektiriyor. Bu da çok uyumlu bir para politikası duruşuna dayanıyor. Enflasyonun orta vadede bu amaca doğru yakınlaşacağına ve daha az destekleyici para politikası koşullarında bile orada kalacağına dair yeterli güveni hala sağlamalıyız."

AA