Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Enrique Jimenez, Türkiye ekonomisinin dünyanın gördüğünden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Enrique Jimenez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin stratejik konumu, demografik yapısı ve güçlü gelişme potansiyeliyle yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu ifade etti.

Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinin Türkiye olduğunu belirten Jimenez, Türkiye'nin, OECD üyeleri arasında dikkate değer ve dinamik bir pazar olduğunu, yatırım ortamı geliştikçe yabancı sermayenin rotasını Türkiye'ye çevireceğine inandığını söyledi.

Jimenez, "Philip Morris/Sabancı olarak, 1990'lı yılların başından beri Türkiye'de faaliyet göstermekteyiz. Türkiye bizim için her zaman çok değerli ve önemli bir ülke oldu. Hepinizin bildiği gibi zor zamanlar geliyor ve geçiyor. Türkiye ekonomisi dünyanın gördüğünden çok daha iyi durumda." şeklinde konuştu.

Philip Morris/Sabancı’nın, Türkiye'nin, üretim ve yönetim operasyonları için çok uygun bir ülke olduğunun iyi bir kanıtı olduğunu gördüğünü ifade eden Jimenez, Philip Morris International yapısı içerisindeki en büyük üretim tesislerinin Türkiye'de bulunduğunu, İzmir Torbalı'daki fabrikalarından Orta Doğu'dan Afrika'ya 27 ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı.

Jimenez, Torbalı'daki fabrikanın Philsa ve Philip Morris International iştirakleri içerisinde üst üste 3 kez "en iyi fabrika" seçildiğini de bildirdi.

 - "Türk ekonomisinin geleceğine yürekten inanıyoruz"

Enrique Jimenez, Türkiye'nin ekonomik geleceğine yürekten inandıklarını, bu inançla yatırımlarını sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ederek, Türkiye'de son 3 yılda 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, şirketin Türkiye'deki toplam yatırımlarının 1 milyar doların üzerinde bulunduğunu söyledi.

Jimenez, "Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyoruz. İstihdam yaratma, vergi ve Türk oryantal tütün satın almalarımızla ekonomiye katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Bu yıl stratejilerindeki temel amaçlarının, iş hedefleri doğrultusunda ilerlemek ve mevcut pazardaki paylarını artırmak olduğunu vurgulayan Jimenez, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız var olan pazardaki etkinliğimizi artırmak ve böylece pazar payımızı büyütmek yönünde olacaktır. Başarımızın temelinde, güçlü dağıtım ağımız, işini en iyi şekilde yapmayı benimseyen, sonuç odaklı çalışan kadromuz ve dengeli ürün portföyümüzün büyük payı var. Uzun zamandır buradayız ve daha uzun bir süre burada olmayı planlıyoruz. Türkiye ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz."

- "Türkiye, dünyadaki oryantal tütün ihtiyacının yüzde 33'ünü karşılamakta"

Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Enrique Jimenez, dünyada 128 ülkedeki 4,3 milyon hektar alanda yıllık yaklaşık 7,4 milyon ton yaş tütün üretimi yapıldığını ifade ederek, dünyadaki en büyük tütün üreticilerinin sırasıyla Çin, Brezilya, Hindistan, ABD ve Endonezya olduğunu bildirdi.

Jimenez, şöyle devam etti:

"Türkiye, tütün üretimi yapan ülkeler arasında 10'uncu, oryantal tütün üretimi yapan ülkeler arasında da birinci sırada yer almaktadır. Günümüzde tütün yaklaşık 60 bin çiftçinin geçim kaynağını oluşturan temel bir tarım ürünü haline gelmiştir. Türkiye'de 2016 yılında 62 bin ton tütün üretilmiştir. Türkiye, dünyadaki oryantal tütün ihtiyacının yüzde 33'ünü karşılamaktadır. Oryantal tütün, Türkiye'nin yanı sıra Makedonya ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri ile birlikte Asya'da da üretilmektedir."

Jimenez, 2009 yılında Adıyaman ve Hatay'da başlattıkları "Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi" kapsamında, 2010-2015 dönemi boyunca Philip Morris International grup şirketleri olarak yaptıkları tütün alımlarıyla bölge ekonomisine yaklaşık 235 milyon liralık katkı sağladıklarını kaydetti.

2010-2014 döneminde bölgeden alınan tütünün yaklaşık yüzde 70'inin ihraç edilirken, projenin uygulandığı Adıyaman'da 140, Hatay'da ise 32 olmak üzere toplam 172 köyün ihracatçı olduğunu belirten Jimenez, "Türk ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz." dedi.

AA