Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Güney Afrika Başkanı JAcoB Zuma'nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan ile bazı kabine üyelerini görevden alması piyasalarda da yankı buldu. Karar sonrasI Güney Afrika para birimi rand sert düştü.

Karar gelişen ülke para birimleri için de baskı unsuru olurken uzmanlar bu gelişmelerin Türk Lirası'nı etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirdi.

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci Bloomberg HT'deki İlk Söz programında konuya dair "Güney Afrika'daki bu durum sakinleştikten sonra yatırımcılar gelişen ülkelere yatırım yaparken 'Güney Afrika'dan ziyade Türkiye'ye daha fazla yatırım yapabilirim' diyebilirler. O yüzden kalıcı bir etki doğurmaz." değerlendirmesini yaptı.

Keresteci "Dolar/TL için bugün çok fazla veri akışı var. Kurun 3.63-3.67 bandı içinde kalacağını tahmin ediyorum. Beklenmedik bir şey gerçekleşir ve bu seviyeleri kırarsa kırdığı yöne doğru sert hareket olabilir " diye konuştu.

Ak Yatırım ise yolladığı bir notta TL'ye etkisinin sınırlı olacağını kaydetti.

Raporda "Önümüzdeki günlerde Moody’s 7 Nisan tarihli gözden geçirmesinde G.Afrika’nın kredi notunu düşürebilir ve Rand’da değer kaybı sürebilir. Ancak bu durumun - pair trade vasıtasıyla-  TL üzerindeki etkisi sınırlı kalmaya devam edebilir. Son duruma bakıldığında; Rand’daki hareketin Dolar/TL’yi 3,67 üzerine taşıyacak potansiyeli olmadığını düşünüyoruz." değerkendirmesine yer verildi.