SAMEKS Bileşik Endeksi, Mart'ta geriledi
SAMEKS Bileşik Endeksi, martta bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 50,1'e geriledi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), martta bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 50,1 puana düştü.
MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in mart ayı sonuçları açıklandı.
SAMEKS Bileşik Endeksi, martta bir önceki aya göre 1,3 puan azalmasına karşın mart ayındaki 50,1 puanlık değeriyle ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu azalışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 2,8 puan düşüş kaydederek 50 seviyesine gerilemesi etkili olurken, 1 puan yükselen sanayi sektörü ise 51,1 puanla olumlu görünümünü sürdürdü.
Sanayi Endeksi yükselirken, Hizmet Endeksi geriledi
SAMEKS Sanayi Endeksi, martta bir önceki aya göre, 1 puan artarak 51,1 seviyesine yükseldi. Alt endekslerden üretimdeki 1,6 puan, yeni siparişteki 2,3 puan, satın alımdaki 2,9 puan ve istihdamdaki 1,7 puanlık artışlar, sanayi sektöründeki hızlanmanın en önemli belirleyicileri oldu. Böylece Sanayi Endeksi, ocak ve şubat dönemlerindeki olumlu görünümünü mart ayında da sürdürdü ve 51,1 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.
SAMEKS Hizmet Endeksi ise martta bir önceki aya göre 2,8 puan azalarak 50 değerine geriledi. Alt endekslerden iş hacminde 2,1 puan, satın alımda 3,8 puan ve istihdamda 4,7 puan olarak gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gözlenen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Önceki aya göre 2,8 puan azalmış olmasına karşın Hizmet Endeksinin 50 seviyesinde gerçekleşmesi, sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğünü gösterdi.
"Anayasa değişikliği bir tercih değil, bir ihtiyaçtır"
SAMEKS toplantısında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, mart ayı SAMEKS verilerinin ekonomideki canlılığın sürdüğünü gösterdiğini belirterek, "Temennimiz ekonomimizin daha da iyiye gitmesi. İş alemi olarak, bu yönde çalışmaya devam edeceğiz. Ancak biz iş adamlarının da yatırımlarına devam etmesi için huzur, güven ve istikrara ihtiyacı var. Artık belirsizlik görmek istemiyoruz. İşte bu noktada; MÜSİAD olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk defa halk tarafından seçilmesi sürecinin başından beri söylediğimiz bir gerçek var. Bu da Türkiye’de, kuvvetler ayrılığı olarak ifade edilen ama kurgusunda kuvvetler karmaşası olan sistemin mutlaka değiştirilmesi ihtiyacıdır. Bize göre mecliste kabul edilen ve 16 Nisan’da milletin oyuna sunulacak olan anayasa değişikliği bir tercih değil, bir ihtiyaçtır. Çünkü mevcut sistem arızalı." ifadelerini kullandı.
Olpak, "Millet olarak bugüne kadar; siyasette vesayete, toplumda düşmanlığa, ekonomide gerilemeye, hukukta adaletsizliğe ve uluslararası kamuoyunda itibarsızlığa neden olan darbelerden, muhtıralardan ve müdahalelerden çok çektik. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye’nin artık böyle meselelerle kaybedecek zamanı yok ve köklü çözümlere ihtiyacımız var. İş dünyasının da iş yapması, anayasanın garip maddeleri ve acayip yorumlarıyla açıkça engelleniyor. İş dünyası olarak, sürdürülebilir bir kalkınma için, Türkiye’nin bu en temel ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle 'geleceğimize sahip çıkalım' diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.