Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli İş Kadınları Birliği Derneğinin (DİKAB) bir restoranda düzenlediği "Kadınlar Soruyor" programında, Denizli'nin en önemli başarılarından birisinin, kadınların iş dünyasına çok büyük bir cesaretle girmeleri olduğunu belirtti.

2016 yılı ile ilgili büyüme rakamlarının açıklandığına işaret eden Zeybekci, şunları söyledi:

"2016 yılı ile ilgili Avrupa Birliği genel ortalaması, Avro bölgesi, OECD'nin ortalaması yaklaşık olarak ve Türkiye'nin büyümesi ile ilgili rakamlar çıktı. Türkiye dördüncü çeyrekte, yani 2016'nın son üç ayında yüzde 3,5 büyüdü. Dünyadaki bütün kredi derecelendirme kuruluşları, tüm kurumlar, Türkiye'nin büyümesi ile ilgili 'işte 1,5 olursa iyidir, 2 olursa büyük zaferdir' dediklerinde biz hep şunu söyledik. Orta Vadeli Program'ımızı tutturacağız. Orta Vadeli Program'ımızın hatta biraz üzerinde olmayı hedefliyoruz. En negatif olduğu, en aşağılarda tahminlerin bulunduğu dönemde de hep dedik ki 'yüzde 3'ler seviyesinde bir büyüme bekliyoruz'. Çünkü Türkiye'nin dinamiklerini biliyorduk. Türkiye'deki bütün değerleri yan yana koyduğumuz zaman ve son çeyrekle ilgili beklentileri de üzerine eklediğimiz zaman elde ettiğimiz rakam buydu. Türkiye yıl genelinde yüzde 2,9 büyümüş oldu. 2016 yılında başımıza gelenleri hayal etmenizi istiyorum. Gerek 15 Temmuz ihaneti, işgal girişimi, artı 2016 yılında gerek Irak'taki gerek Suriye'deki gerekse 2015 Kasım ayında başlayıp da devam eden Rusya ile yaşanan olumsuzluklar ve hala devam eden etkileri ve Türkiye'nin etrafındaki bu ateş çemberi, Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'de yaşananlar ve Türkiye'ye pompalanmaya devam eden olumsuzluklarla ilgili her şeyi yan yana koyduğumuz zaman inanın Türk sanayisinin, Türk ekonomisinin ve ticaretinin gerçekleştirdiği bu performans, bir Türk mucizesidir."

Yeni Seferberlik dönemi

Büyümenin özel sektör ve kamu eliyle gerçekleştiğini vurgulayan Zeybekci, "Şubat ayında da dış ticaret açığımız 3,7 milyar dolara düştü, bu da önemli bir başarıdır. Biz 2017 yılını bir kalkınma, bir şahlanış dönemi olarak görüyoruz. Yeni bir seferberlik dönemi olarak görüyoruz. 2016 yılında almış olduğumuz tüm tedbirler, yani 2016'da bu hain darbe girişimi olmamış olsaydı, 18 Temmuz Pazartesi günü yatırım teşvik sistemleri ve ihracat destek sistemlerimizle ilgili dünyanın en iddialı yatırım teşvik ve ihracat desteklerini açıklayacaktık." diye konuştu.

AA