Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:20'de güncellendi)

ABD hisseleri, otomobil üreticilerinin ABD'de otomobil satışların Mart ayında beklentilerin altında kaldığını bildirmesinin ardından Pazartesi günü geriledi. 

S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:01'de yüzde 0.42 geriledi ve 2,352.82'ye indi. Dow Jones Endeksi, 0.36 düşerek 20,588.83'e geldi. S&P 500 içerisinde en kötü performansı sergileyen gruplar arasında perakende otomobil satıcıları, otomobil üreticileri ve parça ve ekipman üreticileri yer aldı. Ford Motor Co. yüzde 2.32, General Motors Co. yüzde 3.82 ve Fiat Chrysler yüzde 4.85 geriledi. 

Autotrader.com ile çalışan analist Michelle Krebs, "Satışlar beklentilerin altında kaldı ve ay boyunca bir sürü teşvik yapıldı" dedi ve "Uzun süre geçmeden önce daha fazka üretim kısıtlaması göreceğiz" diye konuştu. 

Güney Afrika Rand'ı, S&P'nin ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesinin ardından kayıplarının altıncı gününe girdi. Geçtiğimiz hafta, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın görevine son verildi ve rand, yüzde 2 civarında sert bir düşüş gerçekleştirdi. 

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Aralarında New York Fed Başkanı William Dudley ve guvernör Daniel Tarullo'nun da bulunduğu Fed yetkillieri konuşma yapacak. Fed'in Mart ayı toplantısının tutanakları da açıklanacak ve bu tutanaklar Fed yetkililerinin yorumlarının belli bir perspektife oturmasına yardımcı olabilir. Avrupa Merkez Bankası da son toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*Çin Devlet Başkan Xi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.

*Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantısında faizi değiştirmemesi bekleniyor.

*Hindistan Merkez Bankası da muhtemelen faizi sabit tutacak. Tayland, Güney Kore ve Filipinler'de enflasyon rakamları açıklanacak.

*ABD'de Cuma günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Sterlin, beklentilerin altında kalan imalat verisinin ardından yüzde 0.57 geriledi ve 1.2479 dolardan işlem gördü. Euro, yüzde 0.1 güçlendi ve 1.0662 dolara çıktı. 

Hisse Senetleri

*Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0.26, Russell 2000 Endeksi yüzde 1.07 geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yılın ilk üç ayında gerçekleştirdiği yüzde 5.5'lik yükselişin ardından yüzde 0.49 geriledi. 

*MSCI Tüm Dünya Ülkeler Endeksi, yüzde 0.5 düşüş kaydetti. 

Tahviller

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 4 bp düştü ve yüzde 2.343'e geriledi. 

*İngiltere'de tahviller, 4 baz puan düştü.

*Almanya tahvilleri, 3 baz puan geriledi. 

Emtia

*Batı Teksas ptrolü (WTI), yüzde 0.5 geriledi ve varil başına 50.32 dolara indi. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'ya göre, petrol stokları bu yıl uygulanacak petrol üretimi kısıtlamalarının piyasaları dengeye getirmesine bağlı olarak azalmaya başlıyor.

*Altın, yüzde 0.25 yükseldi ve ons başına 1,254.30 dolara ulaştı. 

(20:20'de güncellendi)