Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mart ayında 52.3'e yükselerek, sektör koşullarında Şubat 2014'ten bu yana gözlenen en güçlü iyileşmeye işaret etti.

Şubat ayında 49.8 seviyesinde gerçekleşen bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 49.7 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

İSO, Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI anketlerinin Mart 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50.0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, İSO Türkiye İmalat PMI Mart ayında belirgin bir artışla 52.3'e çıktı. PMI, şubat ayında 49.7 olarak ölçülmüştü.

Mart ayı değeri, anketin 12 yıllık geçmişinde gözlenen en yüksek aylık artışlardan biri olarak kayda geçerken, imalat sektörünün koşullarında da Şubat 2014'ten beri en güçlü iyileşme gözlendi.

Mart ayı PMI, aynı zamanda uzun dönem ortalaması olan 50.7 seviyesinin de üzerinde gerçekleşti. Endeksteki bu iyileşmede üretim ve istihdamdaki hızlı yükselişin yanı sıra, yeni siparişlerdeki artış etkili oldu.

- İstanbul İmalat PMI Mart ayında 49.7'ye yükseldi

Şubat ayında 48.0 düzeyinde kaydedilen İSO İstanbul İmalat PMI da Mart ayında 49.7'ye yükseldi.

Endeks, Ekim 2016'dan bu yana gözlenen en yüksek seviyede ve son 12 aydaki ortalaması olan 48.6'nın üzerinde ölçüldü.

Hızlı bir yükselişle eşik değer 50.0 üzerine çıkan ve imalat üretiminde büyümeye işaret eden Üretim Endeksi, Mart ayında manşet endeks üzerinde etkili oldu.

Yeni Siparişler Endeksi de Mart ayında artış gösterdi ve nötr düzeye yakın gerçekleşti. Tedarikçilerin ortalama teslimat süresinin daha da uzaması ve İstihdam Endeksi'nin son dört ayın en yüksek seviyesine yükselmesi de Mart verilerini olumlu etkiledi.

IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, verilere ilişkin değerlendirmesinde, Mart ayında güçlü yükseliş gerçekleştiren Türkiye PMI'nın Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında üç yıldan uzun bir dönemin en güçlü iyileşmesinin yaşandığına işaret ettiğini bildirdi.

Üretim ve istihdamdaki artışın hızlandığını ve yeni siparişlerde büyümenin yeniden başladığını belirten Balchin, fiyat baskılarında da Mart ayında hafifleme sinyalleri gözlendiğini kaydetti.