Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel, e-posta raporunda, Türkiye'de çift haneli enflasyonun Aralık ayına kadar süreceği tahmininde bulundu.

Banka, Mart TÜFE'sinin aylık bazda yüzde 1.02 artttığını ve bunun kendi tahminleeri olan yüzde 0.8 ve genel tahmin olan yüzde 0.6'nın üzerinde çıktığını kaydetti. Raporda, bunun sebeperi olarak, gıda ve enerji ile ilişkili fiyat baskılarının yanı sıra, diğer bazı alt endekslerde geniş tabanlı bozulmalar gösterildi. Banka, bu gelişmelerin çekirdek TÜFE'deki güçlü yükselişte yansımasını bulduğunu ve bunun da kısmen beklenenden daha iyi olan talep koşullaında dolayı gerçekleştiğini belirtti.

Raporda, geleceğe bakıldığında, manşet TÜFE'nin, Temmuz ayında yıllık yüzde 10 seviyesine inmeden önce, temel olarak düşük baz etkisinden dolayı, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 12'ye doğru yükselmesinin beklendiği vurgulandı. Morgan Stanley, ancak, yılın kalan kısmında istikrarlı reel efektif döviz kuru varsayımına karşın, manşet TÜFe'nin Aralık 2017'ye kadar çift haleni rakamlarda kalmasını beklediklerini kaydetti.