Milli savaş uçağı için mühendis yetiştirilecek
TUSAŞ, milli savaş uçağı için ihtiyaç duyulacak insan kaynağının yetiştirilmesi ve saha deneyimi kazanması amacıyla üniversitelerle iş birliğine gidiyor
Milli muharip uçağın tasarımına yönelik çalışmalarını sürdüren Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ), bu proje kapsamında ihtiyaç duyulacak insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik de çalışmalar yapıyor.
TUSAŞ, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi, savunma sanayisi ve havacılık sektöründe istihdam edilmek üzere öğrenime devam eden ilgili mühendislik bölümü öğrencilerinin, uçak tasarımı, üretimi, montajı, yer ve uçuş testi ile sözleşme ve program yönetim alanlarında yetiştirilmesi amacıyla bir dizi çalışma yapma kararı aldı.
Üniversitelerle kurulan iş birliği ile öğrencilerin tasarım faaliyetlerine eğitimleri sırasında başlaması, tasarımlarının sadece kağıt üzerinde kalmayıp ürüne dönüştürülmesi, öğrencilerin uçak tasarımı ile havacılık sektörüne özendirilmesi sağlanacak.
Proje kapsamında başlangıçta havacılık, uzay ve uçak bilimleri alanında bölümlere sahip üniversitelerden İTÜ ve ODTÜ, pilot üniversiteler olarak seçildi. Diğer üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenciler de bu projelere misafir öğrenci olarak katkı sağlayabilecek.
TUSAŞ ve İTÜ, söz konusu amaçlar doğrultusunda "Very Light Uçak (VLA) Geliştirilmesine Yönelik Bağımsız Araştırma Geliştirme (B-ARGE) Projesi"ni hayata geçirecek.
Proje kapsamında, VLA kategorisinde 2 kişilik prototip uçak geliştirilecek. Uçağın tasarım faaliyetleri İTÜ öğrencileri tarafından, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri ise öğrencilerin katılımı ile TUSAŞ tarafından icra edilecek. Bu ay içerisinde başlayacak projenin 2 yıl sürmesi planlanıyor.
Proje kapsamında öncelikle 25 öğrenci ile çalışmalara başlanacak. İlerleyen süreçte bu sayının artırılması planlanıyor.
Söz konusu süre boyunca, üniversite ile sanayi arasında yakın iş birliği sağlanarak, öğrencilere gerekli idari ve teknik eğitimlerin verilmesi (TUSAŞ), VLA kategorisinde uçak tasarımı (İTÜ öğrencileri), 1 prototip uçak üretimi, montajı (TUSAŞ ve İTÜ öğrencileri), yer ve uçuş testleri (TUSAŞ ve İTÜ öğrencileri), sözleşme ve program yönetimi faaliyetleri (TUSAŞ ve İTÜ öğrencileri) konularında çalışmalar yapılacak.
Öğrenciler tarafından yapılacak tasarımlar öncelikle ilgili danışman hocaları tarafından kontrol edilecek, devamında ise TUSAŞ’ın uzman mühendisleri ile gözden geçirmeler yapılarak ilgili havacılık standartlara uygun tasarım çözümlerinin yapılması sağlanacak. Proje süresi boyunca öğrenci, danışman hoca ve TUSAŞ uzman mühendisleri birlikte yakın işbirliği içerisinde çalışmaları sürdürecek.
Projede görev alacak öğrenciler, uçak tasarımı, uçak üretimi, uçak montajı, yer ve uçuş testi, sözleşme yönetimi, program yönetimi alanlarında sektör deneyimi kazanacak. Öğrencilerin mezuniyetleri ile savunma sanayisi ve havacılık sektöründe istihdam edilmesi bekleniyor.
Özellikle yerli ve milli savaş uçağının tasarlanması, üretilmesi, test ve entegrasyonunun tamamlanması ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine en kısa zamanda kazandırılması amacıyla havacılık sektöründe deneyimli mühendislere ihtiyaç bulunuyor. Bu tür projelerle, mühendis ihtiyaçlarının en kısa zamanda karşılanması amacıyla gerekli yetkin mühendislerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
AA