Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

G7 Dışişleri Bakanları toplantısında İngiltere’nin Rusya için yeni yaptırımlar getirilmesi önerisi kabul görmedi. Toplantıya ev sahipliği yapan İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, "Suriye konusunda Rusya köşeye itilmemeli" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Suriyedeki ihtilafın siyasi bir çözüme ulaştırılabilmesi için Rusyanın da bu sürece dahil edilmesini istediklerini bildirdi.

Italyanın Lucca kentinde G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısına katılan Gabriel, yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dahil olmak üzere tüm dışişleri bakanlarının, Suriyedeki askeri gerginliğin tırmanmasını istemediklerini ve siyasi bir çözüm için çaba harcadıklarını belirterek, "Suriyedeki ihtilafın barışçı bir şekilde çözümü ile ilgili siyasi süreci desteklemek için Rusyayı kazanmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Askeri operasyonla Esed rejimine karşı açık bir sinyal gönderen, ancak gerginliğin tırmanmamasını, aksine Rusya ile yakınlaşmak isteyen ABDnin, bu açık tutumundan dolayı da memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullanan Gabriel, Viyana sürecinin bir an önce yeniden canlandırılması ve Uluslararası Suriye Destek Grubunun da bir an önce dışişleri bakanları düzeyinde toplanması gerektiğini vurguladı.

Gabriel, bu konuda zaman kaybedilmemesi ve Suriyedeki ihtilafın çözümü konusunda hiç bir ülkenin dışlanmamasının önemine değinerek, "Herkesin hoşuna gitmeyebilir, ancak Moskova ve Tahran olmadan Suriyede çözüm olmayacaktır. Bu nedenle dışlama kesinlikle seçilecek yol değildir. Bir kez daha dahil edilmeye çalışılmalarını doğru buluyorum. Moskovanın sürekli olarak, hiç bir şeyden çekinmeyen Esed gibi vahşi bir rejime bağlı kalacağını düşünmek istemiyorum." açıklamasını yaptı.