Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

16 Nisan'da gerçekleşecek referandum senaryoları piyasalarda da gündemin ilk maddesini oluşturuyor. Kimi uzmanlar sonucun evet çıkmasıyla belirsizliğin sonlanacağını ve bunun da piyasalar için olumlu olduğu görüşünde. Bazıları ise sonuçtan ziyade sonrasında gelecek açıklamaların önemli olacağını belirtiyor.

Bloomberg HT'ye konuk olan Meksa Yatırm Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı siyasi cepheden gelecek açıklamaların piyasalar için daha etkili olacağını belirtiyor.

Özavcı konuya ilişkin "Genel beklenti evet çıkmasının kısa vadede piyasa için olumlu olacağı varsayılıyor ama ben referandum sonucunun siyasilerin ağzından nasıl yansıma bulacağının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yani siyasi söylemlerle pozitiflik bir gün mü sürecek, bir hafta mı sürecek anlayacağız. Referandum sonrası açıklamalara bakmak daha anlamlı olur" değerlendirmesini yaptı.

"KUR RAHATLAR, BorsaDA SATIŞ OLABİLİR"

Kur ve borsaya dair tahminlerini de paylaşan Özavcı "Referandumun bitmesiyle birlikte kurda rahatlama görürüz çünkü dolar borsaya göre referandumu daha güçlü karşılıyor. Kurda rahatlama görebiliriz ancak borsada realizasyonu daha olası görüyorum. Borsa gerçekten referandumu iyi seviyede karşılıyor. Referandum sonucunda oluşacak pozitif havayı, birtakım yatırımcılar ya da kurumlar satış fırsatı olarak kullanabilir" şeklinde konuştu.



Ata Yatırım Araştırma Müdürü Cemal Demirtaş Bloomberg HT'ye dün yaptığı değerlendirmede referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın piyasaların ilk tepkisinin olumlu olacağını belirtti. Demirtaş "Referandumla birlikte belirsizlikler ortadan kalkacak, daha sonra hem iktidar hem muhalefetten yapılacak açıklamalar, verilecek mesajlar da belirleyici olacak." yorumunu yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg HT'ye konuşan Finans Portföy Koordinatörü Arzu Odabaşı da piyasaların 'evet'i satın aldığını, evet çıkması halinde piyasalarda volatilitenin düşebileceğini söyledi.

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar ise referandumdan evet ya da hayır çıkmasının büyük fiyatlamaya neden olmayacağını ancak sonrasındaki gelişmelerin önemli olacağını belirtti.