BIST/Karadağ: Akbank hisselerindeki hareket "şişman parmak" gibi görünmüyor
Yaşanan hareketle ilgili Bloomberg'e konuşan BIST Başkanı Himmet Karadağ, ani yükselişin 'şişman parmak' işlemi gibi görünmediğini kaydetti
Dün hisselerin saniyeler içerisinde yüzde 10 artmasıyla birlikte devre kesici uygulaması devreye girdi. Yaklaşık 5 dakika boyunca tahta kapalı kalırken, açılması ile hisse fiyatı 9.23 liraya döndü.
Öte yandan Akbank'taki bu sürpriz hareket endeksi de etkileyerek 92 bin TL sınırına getirdi.
Kapanışta Akbank hisseleri yüzde 1.87 artışla 9.26 TL'ye çıkarken, BIST 100 de yüzde 0.74 artışla 91 bin 374 puan oldu.
"NORMAL BİR EMİR GİBİ..."
Yaşanan hareketle ilgili Bloomberg'e konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, ani yükselişin 'şişman parmak' işlemi gibi görünmediğini kaydetti. "İlk tespitlerimiz normal bir emir iletiminin yapıldığı yönünde" diyen Karadağ, "İşlemin yüksek frekanslı işlem olmadığı kesin. Algoritmik işlem gibi de görünmüyor" ifadesini kullandı.
Ardından da Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Karadağ, ilgili hisse senedindeki fiyat hareketinin Sermaye Piyasası Kurulunu (SPK) ilgilendiren bir konuya benzemediğine dikkati çekerek, "Adam hisse alıyor tamamen. Hisse manipülasyona açık bir hisse değil, hacim var. Büyük hisselerimizden birisi. 'Öyle gireyim, hoplatayım ve satayım' olayı da yapamazlar. Zaten fiyat hareketleri de onu gösteriyor. Piyasadaki tüm mekanizmalar sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Normal bir işlem gibi görünüyor. Traderları tetikte tutmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Şubat ayında da Koç Holding ve Turkcell hisselerinde anlık sert düşüşler yaşanmış ve şirketlerin hisseleri sürekli işlemden çekilip otomatik seans durdurma devreye girmişti. Otomatik seans durdurmanın ardından ise hisselerdeki kayıplar toparlanmış ve normale dönmüştü.
Sonraki günlerde yaşanan bu hareketle ilgili bir açıklama yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, aşağı yönlü sert hareketin nedeninin algoritmik işlem kaynaklı olduğunu duyurmuştu.
Karadağ, konuyla ilgili şunları söylemişti:
"Yanlış kurgulanmış bir algoritmik emir sebebiyle yatırımcı zarar etmiş. Kişiler mantıklı olmayan algoritma ve kurgularla fiyat emri girebiliyor. Zaten devre kesiciler ve diğer mekanizmalarla müdahale ettik. Biz kendi tedbir ve önlemlerimizi alıyoruz, SPK'ya raporluyoruz."
FAT FİNGER (ŞİŞMAN PARMAK) NEDİR
Borsalarda yapılan işlemler sırasında bilgisayarda yanlış bir tuşa basılması sonucu istenen alım ya da satım miktarından çok daha fazlasının gerçekleştirilmesine borsa literatüründe "fat finger" yani şişman parmak işlemi adı veriliyor. Yanlış tuşla yapılan büyük alımlar hisselerde anlık fiyat yükselmelerine yol açarken büyük satışlar ise hisselerde büyük düşüşe yol açabiliyor.