Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:24'te güncellendi)

Fransa'daki seçimlerin ilk turunu merkeziyetçi aday Emmanuel Macron'un kazanmasının ardından küresel finans piyasalarına rahatlama hakim oldu. Emmanuel Macron'un seçimlerin 1. turunda galip gelmesi, Fransa'nın Avrupa Birliği'nden çıkacağına ilişkin endişeleri hafifletti. ABD hisseleri yükselirken Hazine tahvilleri ve altın geriledi, volatilite göstergeleri düştü.

Avrupa hisseleri, Fransa'da yapılan seçimlerde Emmanuel Macron'un milliyetçi rakibi Marine Le Pen'in önüne geçmesinin ardından 17 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Euro, sergilediği en iyi açılışın ardından kazançlarını azalttı. Yen, büyük paralar arasında en kötü performansı sergiledi. 

Londra'da Schroders Plc üst düzey Avrupa ekonomisti Azad Zangana, "Macron Avrupa Birliği'ne denge getirmekle kalmayıp daha güçlü destek mekanizmaları inşa edecek" dedi. 

Piyasalarca bu hafta izlenecek olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, 26 Nisan'da "büyük" bir vergi ve kısıntı reformu duyurusunda bulunmayı planladığını söyledi. Öte yandan, eğer Kongre 28 Nisan'a kadar hükümetin fonlanması için harcama yasasını onaylamazsa, ABD hükümetinin 29 Nisan'da kapanması mümkün.

*Dikkatler Salı günü, Kim Jong un'un Kore Halk Ordusu'nun kuruluşunun 85'inci yıl dönümünde yeni bir provokasyona gidip gitmeyeceğini görmek için Kuzey Kore'ye çevrilecek.

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Alphabet Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Twitter Inc., Intel Corp., Credit Suisse Group AG, Barclays Plc, Bayer AG, Daimler AG ve Total SA bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında.

*Japonya Merkez Bankası'nın, Perşembe günü sona erecek iki günlük toplantısında parasal gevşemeye ilişkin programında değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Ancak, merkez bankasının yüzde 2 olan hedefinin oldukça altında seyreden enflasyon hafifçe yükseliyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Yetkililerin politika değişikliğine gideceğine ilişkin fazla bir beklenti yok, ancak dikkatler, Başkan Mario Draghi'nin AMB'nin olağandışı teşviğinden çıkışı tartışmaya başlamakta olduğuna ilişin işaretler verip vermeyeceğine çevrilecek.

*ABD'de GSYİH rakamalrı haftanın sonunda açıklanacak. ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yıllıkladırılmış rakamla yüzde 1.5 büyümesi bekleniyor. Büyüme bu şekilde çıkarsa, ekonomi bir yılı aşkın sürenin en yavaş genişlemesini gerçekleştirmiş olacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:49'da yüzde 1 yükseldi ve 2,371.56'ya çıktı. Dow Jones, yüzde 1'e yakın yükseldi ve 20,757.35'e ulaştı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, gerçekleştirdiği yüzde 2'lik sıçramayla 2015 yılının Aralık ayından bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 4.1 yükselirken Almanya'da DAX Endeksi yüzde 3.4 yükseldi. İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2.1 tırmandı.

*Avrupa hisseleri volatilite göstergesi, yüzde 35 geriledi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, erken kayıplarını azalttı ve yüzde 0.4 geriledi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 1.2 tırmandı ve 1.0857'den işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükseldi ve yüzde 2.27'ye çıktı. 

*Fransa'da 10 yıllıkların faizi 10 baz puan düştü ve yüzde 0.83'e indi. Portekiz, İspanya ve İtalya'da tahviller yükselişe geçti. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.76 düştü ve ons başına 1,274.72 dolardan işlem gördü. 

*Petrol, yüzde 0.8 geriledi ve varil başına 49.22'ye indi. 

Asya

*Şangay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 sert düştü ve yılın en büyük düşüşünü sergiledi. 

*Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 1 yükseldi.

(20:24'te güncellendi)