Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:42'de güncellendi)

ABD hisseleri, bu hafta piyasaların tonunu belirleyecek olayların öncesinde gelen kar açıklamalarının iyimserliği artırmasıyla yukarı yönde hareket etti. Yen, dolar karşısında 6 haftanın en düşük seviyesine indi. 

S&P 500 Endeksi, Apple'ın Salı günü piyasaların kapanmasının ardından açıklayacağı kar sonuçlarının öncesinde teknoloji hisseleri en çok kazananlar olmakla birlikte tarihi rekor seviyesinin 4 puan aşağısında seyretti. Ford Motor Co. ve General Motors Co., Nisan ayı satışlarının beklentileri karşılayamamasının ardından geriledi. Avrupa'da hisseler, 2011 yılının Ağustos ayından bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. Hazine tahvilleri, kazançlarını geri vererek geriledi. Dolar, çoğu büyük para karşısında karışık seyrederken ham petrol, varil başına tekrar 49 doların altına indi.  

Piyasaların şoklara karşı duyarlı kalmaya devam etmeleri ile birlikte, yatırımcılar herhangi bir yöne bağlı hareket etme konusunda isteksiz olabilirler. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu öncesi, GSYH'nın beklenenden daha zayıf çıkması, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun yaklaşması ile birlikte, piyasalarda endişelerin artmasına neden oluyor. ABD Kongresi'nde hükümetin kapanmasını önlemek için varılan geçici anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi indirimi planında uzlaşmaya gidebileceğini işaret etti. Öte yandan, Beyaz Saray'ın bankaların ticari bankacılık ve yatırım bankacılığı birimlerinin ayrılmasını getiren yasanın tekrar yürürlüğe koyulabileceğini belirtmesi hisse senetlerinde sarsıntıya yol açtı.

Bank of America Merrill Lynch stratejisti Claudio Piron, müşteriler için hazırladığı notta, "Risk varlıkları ii performans gösteriyor ve yatırımclar açık bir şekilde yükseliş beklentisinde," dedi ve ""Ancak temkinli olunmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yatırımcılar Çarşamba günü sonuçlanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası yapılacak yorumları izleyecek.

*Fransa'da seçmenler Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başına gidecek.

*BP Plc ve Apple Inc. Salı günü kar rakamalarını açıklayacak. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında BNP Paribas SA, Facebook Inc., HSBC Holdings Plc, Time Warner Inc., Pfizer Inc., Merck & Co., BMW AG, Royal Dutch Shell Plc ve Volkswagen AG yer alıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:17'de yüzde 0.1 yükseldi ve 2,390.42'ye çıktı ve 1 Mart'taki kapanış rekorunun yaklaşık 4 puan aşağısında seyretti.

*Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq 100, tarihi rekor seviyelerinden kapanmalarının ardından karışık seyretti. Russell 2000 Endeksi içerisindeki küçük ölçekli hisseler geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, BP'nin karının 1.51 milyar dolara yükselerek beklentileri aşmasının ardından gerçekleştirdiği yüzde 2'lik sıçramayla birlikte yüzde 0.6 yükseldi. 

*Topix Endeksi, yüzde 0.7 yükseldi ve 21 Mart'tan bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. Yen zayıfladı. Japonya'da piyasalar, önümüzdeki 3 gün boyunca tatil dolayısıyla kapalı olacak. 

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, Pazartesi günkü yüzde 0.3'lük düşüşün ardından yüzde 0.4 gerileyerek 112.13 ile 21 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.0896'da kalırken Sterlin, yüzde 0.2 yükseldi. 

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2 baz puanlık artışını geri verdi ve bir baz puanlık düşüşle yüzde 2.31'e indi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Pazartesi günü Bloomberg television'a yaptığı değerlendirmede, uzun vadeli tahvil ihracının düşündükleri bir şey olduğunu söyledi ve bu konuya bakan bir çalışma grubuna sahip olduklarını belirtti.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.32'ye ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), yüzde 0.7'lik bir düşüşle 48.51 dolara geriledi. Petrol, Libya'da artan üretimle Pazartesi günü yüzde 1 düştü. 

*Bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.9 değer kazandı. Altın, Pazartesi günü yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.3 daha gerileyerek ons başına 1,252.84 dolara indi.

(21:42'de güncellendi)