Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin perakende satış hacmi endeksini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 2,1 yükseldi. Bu dönemde otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 3,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,7 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,2 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1,1, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 5,3, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 4,6, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 2,8, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 2,4 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 azaldı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4,4 azalırken, otomotiv yakıtı haricindeki gıda dışı satışlar yüzde 3,7 artış gösterdi.

Gıda dışı sektörlerin martta geçen yılın aynı ayına değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 5,4, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 11,5, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 26,5 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,6, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 2,9 azaldı.

Perakende ciro arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, martta bir önceki aya göre yüzde 2 yükseldi. Otomotiv satışı hariç gıda dışı satışlarda yüzde 4,4'lük artış kayıtlara yansırken, otomotiv yakıtı satışları sabit kaldı, gıda, içecek ve tütün satışları ise yüzde 0,2 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 8,7, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarda yüzde 14,3, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 21,7 yükseliş görüldü.

Perakende satış hacmi bir önceki çeyreğe göre yükseldi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, 2017 yılı birinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, söz konusu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 5,3, takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,7 artış gösterdi.