Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Reklam Kurulunun yılın ilk 4 ayında mevzuata aykırı ve tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlara 4 milyon 538 bin 576 lira idari para cezası kestiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirilen Reklam Kurulunun toplantısına katıldı.

Tüfenkci, buradaki konuşmasında, Reklam Kurulunun en yetkin düzenleyici ve denetleyici mekanizma olarak görev yaptığını vurgulayarak, "Bakanlığımızın en temel görevlerinden biri olan tüketicilerin ekonomik çıkarlarının, can ve mal güvenliğinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi konularında Reklam Kurulu önemli bir görevi ifa etmektedir. Bu açıdan Bakanlık olarak Reklam Kurulunun çalışmalarını her zaman önemsemekte ve gerekli tüm desteği sağlamaktayız. Reklam Kurulu kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin bir araya geldiği, kararlarında tam bağımsız kendine özgü yapısıyla ülkemizin idari yapılanmasında önemli bir yer tutmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam Kurulunun daha hızlı ve etkili çalışması için görüşülecek dosyaların elektronik ortama aktarıldığına değinen Tüfenkci, sistemi daha da geliştirerek toplantıların elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı.

- "Kurul 2016'da 6,2 milyon lira para cezası kesti"

Bakan Tüfenkci, Reklam Kurulunun 2016'da karara bağladığı dosyalara değinerek, "Yapılan 5 bin 121 başvurunun 882'sini karara bağlandı, mevzuata aykırı bulunan ve tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlara 6 milyon 214 bin 945 lira idari para cezası kesildi." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl en fazla başvurunun 3 bin 136 ile gıda sektöründe yapıldığına dikkati çeken Tüfenkci, bunu kozmetik, temizlik ve sağlık ürünlerinin takip ettiğini belirtti.

Bu yılın ilk 4 ayında ise Reklam Kuruluna bin 383 başvuru yapıldığını açıklayan Tüfenkci, başvurularda ilk sırayı 620 ile gıdanın aldığını, bu sektörü 195 başvuruyla kozmetik ve temizlik, 180 ile sağlık, 31 ile iletişim sektörlerinin izlediğini kaydetti.

Reklam Kurulu tarafından 2017'de bin 296 dosyanın karara bağlandığını, bunlardan 240'ı ile ilgili mevzuata aykırılıktan işlem yapıldığını ifade eden Tüfenkci, söz konusu dosyalardan 179'unda durdurma, 61'inde ise hem idari para hem de durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildiğini vurguladı.

Tüfenkci, 2017'nin ilk 4 ayında mevzuata aykırı ve tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlara ise toplam 4 milyon 538 bin 576 lira idari para cezası kesildiğine değinerek, "En fazla idari para cezası 1 milyon 189 bin 225 lirayla iletişim, 1 milyon 7 bin 643 lira ile sağlık ve 925 bin 228 lira ile de gıda sektörlerine uygulandı." dedi.

AA