Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşamasının ardından, traderların küresel büyümenin ABD ve Brezilya'daki politik kargaşalarla başa çıkabileceğini düşünmeleriyle birlikte, yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 08:30 itibariyle 391.11 seviyesinde seyrediyordu. Madencilik hisseleri, Cuma günkü kazançlarını artırarak, en iyi performans gösteren ikinci sektör oldu. Enerji hisseleri de, ham petrolün arz kısıntısının genişletileceği beklentileri ile petrolün değer kazandığı bir ortamda yükseldi. Stoxx 600 Endeksi, Cuma günü yüzde 0.6 yükseldi, geçtiğimiz haftanın düşüşünü yüzde 1'e daralttı.

Londra'daki City Index Aracılık Hizmetleri, Araştırma Direktörü Kathleen Brooks, hazırladığı notta, “Başkan Trump skandaldan nispeten uzak bir haftasonu geçirdi. Suudi Arabistan'a yaptığı, kendisinin ilk denizaşırı teması olan, gezi bir başarı olarak addedildi.” ve “Traderlar, yeni bir satış dalgasını bir fırsat olarak görebilirler. Hisse senedi piyasasındaki ralli henüz sona ermemiş olabilir.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Para yöneticileri bu hafta açıklanacak olan Fed toplantısı tutanaklarını inceleyecek ve traderlar, fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadelilerinin gösterdiği üzere, Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

İspanya'nın IBEX 35 Endeksi, ülkede Başbakan Mariano Rajoy'u sert bir dille eleştiren adayın Sosyalist Parti'nin genel başkanlığına seçilmesiyle, yüzde 0.5 düştü.

Clariant AG, Huntsman Corp.'un tüm hisselerini satın almayı kabul etmesinin ve bu anlaşmanın birleşik piyasa değeri yaklaşık 14 milyar dolar olan bir ecza şirketi yaratacak olmasının ardından, yüzde 8 değer kazandı.