Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), mayısta bir önceki aya kıyasla 0,4 puan artarak 178,4 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, mayıs ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, FHGE, mayısta bir önceki aya kıyasla 0,4 puan artışla 178,4 çıktı. Endeks, nisanda 178 düzeyindeydi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE'yi artış yönünde etkilerken, son 3 aydaki iş durumu ile hizmetlere olan talep FHGE'yi azalış yönünde etkiledi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıfladığı görüldü. Gelecek 3
aydaki hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentileri ise güçlendi.

Son 3 aydaki istihdama ilişkin değerlendirmelerin artış bildirenler lehine döndüğü, gelecek 3 aydaki
istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Mayıs ayında, sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)" ile "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 0,8 ve 13,9 puanlık artış, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" sektöründe ise 9 puanlık azalış oldu.