Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri düşük hacimlerle karışık seyrederken, dolar, yatırımcıların dikkatlerini Fed yetkililerinden faiz ve ekonomi üzerine gelen yorumlara çevirmeleri ile birlikte dar bir bansa sıkıştı.

Avrupa hisse senetleri hafifçe geriledi ve Güney Kore'de Kospi Endeksi erken saatlerdeki kazancını geri vererek, son yedi seansta ilk kez düştü. Hong Kong hisse senetleri değer kazandı. ABD, İngiltere ve Çin'de bugün piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Sterlin yükselirken, Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Afrika Ulusal Kongresi'nin üst düzey liderliğinin bazı üyelerinin görevden alma yönündeki girişiminin ardından yerini korumasının ardından kazancını geri verdi. Petrol Cuma günkü sıçramasının ardından geri çekildi.

Küresel hisse senetlerinde altı haftadır süren yükseliş, yatırımcıların küresel ekonomik büyümenin gelecek ay artırılması beklenen Fed gösterge faizindeki yükselişle başedebilecek denli güçlü olduğunu düşünmeleri ile birlikte, hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın reform politikalarına ilişkin endişelere karşın toparlanırken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, enflasyonun beklentilerin geride kalmasından dolayı dördüncü ayı da yükselişle geçme yolunda.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Singapur'da Pazartesi günü yaptıüğı konuşmada, "ABD ekonomisi, Fed'in çifte hedefine hiç olmadığı kadar yakın," dedi ve "Çifte hedefimize ulaşmamızla birlikte, para politikasının benim 'ideal ekonomi' olarak tanımladığım, yani ekonminin ne ısınmış ne de soğumuş durumda olmadığı bir hale doğru işlemesi her şeyden önemli" şeklinde görüş bildirdi.

Williams'ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor, ancak Williams, Başkan Janet Yellen ile San Francisco Fed Başkanı olduğu dönemde, kendisi de araştırma direktörüyken yakın çalışma içinde bulundu ve ABD merkez bankasının etkili seslerinden biri.

ABD ekonomisinin gücüne yönelik anlaşmazlık, politika yapıcıların finansal riskleri azaltmaya yönelik çabalarını artırması ile birlikte, Çin'in Mayıs ayındaki ekonomik performansına yönelik ilk işaretlerin büyümede yavaşlamanın gerçekleşmekte olduğunu östermesinin ardından meydana geldi. Öte yandan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, haftasonu G7 toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen güvenili ilişkinin bir ölçüye kadar sona erdiğini söyleyerek, Avrupa ve Trump yönetimindeki ABD'nin ayrışmaya ilişkin bugüne kadarki en güçlü ifadesini kullandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Aralarında Lael Brainard ve Patrick Harker'ın bulunduğu Fed politika yapıcıları, Williams'ın Pazartesi günkü konuşmasının ardından, politka toplantısına yaklaşırken, 3 Haziran'da başlayacak "sessizlik dönemi" olarak adlandırılan dönem öncesi, bu hafta çeşitli etkinliklerde konuşma yapacaklar.

*Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Pazartesi günü Avrupa Parlamentosunda konuşma yapacak.

*Çin'de imalat ve hizmet sektörü verileri 31 Mayıs'ta açıklanacak.

*ABD'de aylık istihdam raporu 2 Haziran'da açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:33'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve endekste düşen ve yükselen hisse senedi sayısı neredeyse aynıydı.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.1'den az yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 ve bu piyasada işlem gören Çin hisselerini içeren Hng Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Çinli emlak geliştirme şirketlerinin hisseleri, China Evergrande Group'un Hong Kong'daki işlemlerde rekor seviyeye çıkması ile birlikte, Asya'nın bu yılki en büyük rallisini genişletti.

*Güney Kore'de, gün içine yüzde 0.7 arttıktan sonra bu kazancını geri verdi ve yüzde 0.1 düştü. Endeks geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanmıştı. Kuzey Kore, dünya liderlerinin Kim Jong Un'dan nükleer silah programını ortadan kaldırmasını istemesinden üç gün sonra yeni bir balistik füze denemesi daha yaptı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin CUma günü tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatmasının ardından fazla değişmedi

Para Birimleri ve Tahviller

*Sterlin, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.2 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1170 seviyesine geldi.

*Rand, önceki yüzde 1.8'lik kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 geriledi. Devlet Başkanı Zuma'nın üzerinde, 31 Mart'ta Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden alması ve bunun sonrası ülkede protesto gösterilerinin meydana gelmesi ve ülke kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına inmesinin ardından görevden çekilmesi için baskılar artmıştı.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1'den az yükselerek 111.31 seviyesine çıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geçen haftanın sonunda yüzde 2.25 seviyesindeydi.

Emtia

*Petrol yüzde 0.1 düşerek varil başına 49.74 dolara indi. Ham petrol, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının miktarını artırmadan uzatmasından doğan hayalkırıklığının azalması ile birlikte Cuma günü yüzde 1.8 ralli yaptı ve haftalık kaybını daralttı.

*Altın ons başına 1,267.13 dolar seviyelerinde yatay seyretti.

(11:55'te güncellendi)