Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa paralarından bu yıl elde edilen hatırı sayılır getirileri toplayan yatırımcılar, Harvard ekonomisti Jeffrey Frankel'in uyarısını dikkate alabilirler; Frankel, carry trade'i şu benzetmeyle açıklıyor: Silindirin önündeki bozuklukları toplamak.

Ekonomi teorisi ve tarih, faizlerin düşük olduğu yerlerde borçlanarak faizerin yüksek olduğu para birimlerine yatırım yapma stratejisinin, aynı işleme çok falza yatırımcı girdiği zaman sert bir geri dönüş riskine meyilli olduğunu gösteriyor.

Bank of America Merrill Lynch stratejistleri geçtiğimiz hafta gelişen piyasa paralarına güvenin “çoşkulu seviyelere” ulaşmakta olduğuna ilişkin uyarıda bulundu; Rabobank'ın baş Döviz stratejisti kar realizasyonu zamanı olduğunu söylüyor.

BlackRock Inc.'ten Man Group Plc'ye yatırımcılar, sıfıra yakın ABD ve Avrupa Birliği (AB) faizlerine kıyasla yüzde 12'ye varan faizlerden faydalanmak için, bu yıl gelişen piyasa paralarına önemli miktarda yatırım yaptılar. Strateji, dolar karşısında sekiz önemli parayı takip eden Bloomberg Kümülatif Döviz Cary Trade Endeksi'ne göre yılın başından bu yana ortalama yüzde 7.5 kar sağladı.

Aralarında David Hauner'ın da aralarında bulunduğu BofA stratejistlerinin kaleme aldığı bir araştırma notunda, carry trade'lerin kötü bir üne sahip olduğu belirtilirken, özellikle pozisyonun kalabalık ve korele olduğu zamanlarda oluşan riskin altı çizildi. Hauner ve diğerleri, bulgularını BofA'nın Gelişen Piyasalar Carry-Güven Göstergesi'ne dayandırıyor. Gösterge, tahvil ve döviz piyasalarına girişi analiz ederek yatırımcıların yukarı yönlü beklentilerinin seviyesini ölçüyor. Gösterge, carry güveninin tarihi olarak dört hafta içerisinde gelen bir düzeltmeden önceki bir seviyeye yaklaşmakta olduğunu işaret ediyor.