Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, doların güçlenmesi ve hazine tahvillerinin, özel sektör istihdamındaki artışın ekonomideki iyimser havayı desteklemesiyle birlikte düşmesiyle, yükseldi. Piyasalar, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çıkacağı yönündeki dedikoduları görmezden geldi.

S&P 500 Endeksi, emtia üreticilerinin, ham petrol stoklarının azalmaya devam ettiğini gösteren resmi veriyle birlikte sıçramasıyla, gün içi rekora ulaştı. Bankalar sıçradı ve teknoloji hisseleri kazançlarını genişletti. Avrupa hisse senetleri beş günlük düşüşünü durdurdu. Dolar, şirketlerin Mayıs ayında, tahminlerin üzerinde istihdam yaratmasıyla, güçlendi. Batı Teksas petrolü öğleden sonra kazançlarını geri verdi.

Yatırımcılar, ekonomik ve küresel veriler açıklanmaya devam ederken kendinden emin bir duruş sergiliyor. Fed'in iki haftaya düzenleyeceği toplantısıyla birlikte gözler, Cuma günü açıklanacak olan ve dünyanın en büyük ekonomisinin durumuna ilişkin daha çok ipucu verecek istihdam verisine çevrilmiş olacak. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Seoul'da yaptığı konuşmasında ekonominin yeteri kadar güçlü olduğu takdirde Fed'in 2017 yılı içerisinde 4 kez faiz artışına gidebileceğini söyledi. 

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri faiz artırımı için zemini güçlendirebilir. ABD'de tarım ışı istihdamın 180,000 artması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:00'da yüzde 0.5 yükseldi ve 2,424.81'e çıktı. 

*Nasdaq Bileşik ve Nasdaq 100 endekslerinin her ikisi de yeni rekor seviyelerinden yüzde 1.3 daha yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Mayıs ayını yüzde 0.8'lik kazançla tamamlamasının ardından yüzde 0.4 yükseldi. Gayrimenkul ve medya hisseleri, Perşembe günü en çok kazananlar oldu. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Mayıs ayında elde ettiği kazançlarla 5 ay üst üste yükselmesinin ardından yüzde 0.4 daha yükseldi. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısında seyrini gösteren, Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Mayıs ayında gerçekleştirdiği yüzde 1.5'lik düşüşün ardından yüzde 0.2 yükseldi. 

*Sterlin, yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2877 dolara indi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybetti ve 1.1219'dan işlem gördü. 

*Yen, Mayıs ayında dolar karşısında elde ettiği kazançların ardından yüzde 0.6 zayıflayarak 1.2877 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), ABD devlet verisinin açıklanmasından önce 2 ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve varil başına 49 dolara geldi. Ham petrol, bir önceki seans yüzde 2.7 düştü. 

 

*Altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,263.98 dolara geriledi ve Çarşamba günkü yüzde 0.5'lik kazancının bir bölümünü geri verdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 3 baz puanlık artışla yüzde 2.23'e çıktı. 

*Getiri eğrisi, ABD istihdam verisi sonrasında yataylaştı ve 5 yıllık ve 30 yıllık faizlerinin arasındaki fark, 11 Mayıs'tan bu yana ilk kez 110 baz puanı aştı. 

*İtalya'da gösterge faizler, 5 baz puan arttı.

(22:15'te güncellendi)