Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında Konstantin Sarayı'nda dünyanın önde gelen haber ajansları yöneticilerini kabul etti. Toplantıya Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu da katıldı. 

Rus Devlet Başkanı Putin, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu'nun Suriye krizine ilişkin sorusuna cevaben, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de birçok konuda aynı görüşe sahip olduğunu belirterek, "Türkiye ile kilit konularda anlaşamasaydık ne Suriye'de ateşkes sağlanabilirdi, ne de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yapılabilirdi." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin PYD/PKK konusundaki endişelerini biliyoruz"

Putin, Türkiye'nin terör örgütü PYD/PKK konusundaki endişelerini bildiklerini belirterek, "Bu konularda yapıcı bir çalışma yürütmeye özen gösteriyoruz." dedi.

"Türkiye'nin, PYD/PKK'nın işgal ettiği toprakların Suriye'nin bütünlüğünü tehdit ettiğine yönelik kaygılarını paylaşıyor musunuz" şeklindeki soruya cevap veren Putin, şu ifadeleri kullandı;

"Suriye'nin bölünme ihtimali endişe oluşturuyor. Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin kurulmasında da bazı endişeler oluşuyor. Çatışmasızlık bölgelerinin gelecekte Suriye'nin bölünmesinde rol model olmaması lazım. Aksine bu bölgelerin, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve gelecekteki siyasi diyaloğa örnek teşkil etmesi gerekiyor." 

Putin, Şam'a yakın bölgelerde silahlı muhaliflerin kontrolünde bölgeler bulunduğunu anımsatarak, "Buralar Esed hükümeti tarafından kontrol edilmiyor. Ancak insanlar kendi aralarında konuşuyor. Her gün Şam'a işlerine gidip akşam eve dönüyor. Demek ki birtakım iş birlikleri mümkün. Bu artık pratikte yaşanıyor. Eğer burada mümkünse, diğer bölgelerde neden olmasın?" şeklinde konuştu. 

"S-400'lerde mümkün olmayan hiçbir şey yok"

Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde S-400 füze savunma sistemlerinin ortak üretiminin gündeme gelip gelmediği ve bunun ne zaman mümkün olacağı sorusuna ise Erdoğan ile görüşmelerinde konunun gündeme geldiğini söyleyerek cevap verdi. 

Rus Devlet Başkanı, şöyle konuştu: 

"Ancak bu sistemleri henüz ülke dışında üretmedik. Bugün Hindistan Başbakanı ile yapacağımız görüşmede, nasıl ve hangi şartlarda üreteceğimizi görüşeceğiz. Süreç teknoloji ve personel yetiştirilmesi açısından büyük bir hazırlık gerektiriyor. Ancak mümkün olmayan hiçbir şey yok. Bu modern sistemlerin sevkiyatı konusuna tekrar döneceğiz. Bu sistemlerin etkili olduğunu hem Rus hem de Türk askeri yetkilileri biliyor." 

AA