Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BBC’nin haberine göre, Japonya’da son dönemde birçok gencin çok çalışma sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede uzun çalışma saatleriyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Aşırı çalışma nedeniyle ölüm anlamına gelen “karoşi” vakalarında son dönemde çok büyük bir artış olduğu belirtilirken, resmi rakamlara göre ülkede her yıl yüzlerce kişi aşırı çalışmaktan hayatını kaybediyor. 

Japonya’da şirketlerin dörtte birinde çalışanlar, çalışma saatleri dışında ayda 80 saatten fazla mesai yapıyor. Çalışanların yüzde 12’si için ise bu süre ayda 100 saati buluyor. Uzmanlara göre bu kadar çok çalışmak kalp krizi ve intihar oranlarını ciddi biçimde arttırıyor.

BBC’ye konuşan Michiyo Nishigaki, iki yıl önce oğlu Naoya’yı 27 yaşında kaybetmiş. Oğlunun mezun olduktan sonra büyük bir Japon telekomünikasyon şirketinde çalışmaya başladığını anlatan Nishigaki, Naoya’nın birçok defa ya son gece treniyle eve dönebildiğini ya da işte uyumak zorunda kaldığını anlatıyor.

BİRÇOK GENÇ BAŞKA ŞANSLARI OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

2015’te de bir reklam şirketinde çalışan 24 yaşındaki Matsuri Takahashi’nin Noel gecesi intihar etmesi ülkede büyük ses getirmişti. Genç kadının günde en az 4 saat mesaiye kaldığı ortaya çıkmıştı.

Birçok genç çalışan, Japonya iş dünyasındaki aşırı rekabetçi ortam nedeniyle iş bulmanın çok zor olduğunu ve mesaiyi kabul etmekten başka şansları olmadığını söylüyor. Resmi rakamlara göre ülkede çalışanların yüzde 35’i, yıllık 20 gün tatil hakkını neredeyse hiç kullanmıyor.

Hükümet ise çalışma şartlarını şirketler lehine belirlemekle ve fazla mesaiyi kısıtlayacak önlemler almamakla eleştiriliyor.

HT