Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye enflasyon verisinin çok da arzu edilen bir veri olmadığını belirtti.

Kurda enflasyon sonrası görülen düşüşe dair Kanlı gelişen ülke ekonomilerinin tamamında alış olduğunu TL'nin de buna katıldığını belirtti.

Enflasyon verisinin çok da arzu edilen bir veri olmadığına dikkat çeken Kanlı "Enerji fiyatları ve kur artık bize yardım ediyor. Giyim çekirdek ve manşet enflasyona yardım ediyor. Ama ne yazık ki gıda fiyatları bir türlü düşmek bilmiyor. İşlenmemiş gıda enflasyonu yıllık %27'ye çıkmış yani gıdada sorun devam ediyor." diye konuştu.

MERKEZ NE YAPAR?

Merkez Bankası'nın bu verilere bakarak hiçbirşey yapmayacağını öngören Kanlı "Merkez Bankası piyasa dinamiklerini dikkate alarak fonlama maliyetini % 11.75 - 12 arasında tutmaya devam eder.

Haziran ayında gıdada aşağı yönlü sürpriz görebiliriz. Merkez Bankası buna tepki verir diye düşünüyorum yani kısa vadede fonlama kompozisyonunda değişiklik yapmaz ama haziran enflasyonundan sonra 'ben acaba fonlama maliyetini indirebilir miyim' diye düşünmeye başlar" değerlendirmesini yaptı.