Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Katar'a yönelik diplomatik sınırlama dünya piyasalarını da korkuttu

Katar'a yönelik diplomatik sınırlama dünya piyasalarını da korkuttu

Ortadoğu ülkeleri güvenlik gerekçesiyle Katar'ı ablukaya aldı. Katar devletine ait olan 355 milyar dolar büyüklüğündeki Katar Yatırım Fonu'nun ambargo sonrası takınacağı tavır merak konusu

Giriş: 06 Haziran 2017, Salı 09:49
Güncelleme: 06 Haziran 2017, Salı 10:05

Dünya piyasaları Ortadoğu’dan gelen haberlerle sarsıldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn ve Yemen’in aralarında bulunduğu bir dizi ülke küresel güvenlik gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Ülkelerin Katar’a yönelik kara, deniz ve hava bağlantılarını da devre dışı bırakacakları bilgisi ise hem bölge hem de küresel çaptaki ekonomik ilişkileri tehlikeye soktu.

Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre; kararın özellikle Suudi Arabistan tarafından hemen yürürlüğe konulması bu ülkeden Katar’a yönelik gıda ihracatını da durdurdu. Sınırın Suudi Arabistan tarafında kilometrelerce kamyon trafiği oluştu. İran ise 12 saat içerisinde denizyoluyla Katar’a gıda desteği sağlayacağını duyurdu. Haberin piyasalara ulaşmasının ardından Katar Borsası yüzde 7.2 oranında değer yitirdi. Brent tipi petrol ise yüzde 1’e yaklaşan düşüşle 49 dolardan işlem görmeye başladı.

Ülkelerin Katar’a yönelik uygulayacağı ambargoların ekonominin her alanında kendini hissettirmesi bekleniyor. Ülkenin büyük ölçüde petrole bağlı olan ekonomisinin büyüklüğü 353 milyar dolar seviyesinde.

Petrolden sonra dikkat çeken en önemli kalem ise ulaştırma ve turizm. Ulaştırma alanında dünyanın en büyük havayolları şirketlerinden olan Katar Havayollarının, yasaklamadan kötü etkileneceği belirtiliyor. Yatırım dünyasının gözü ise şüphesiz Katar Yatırım Otoritesi (QIA) üzerinde olacak.

Dünyanın en büyük fonlarından biri olan QIA’nın dünya üzerinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede toplam 355 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Alman oto devi Volkswagen, Rus petrol şirketi Rosneft ve İngiliz Barclays gibi dünyanın en büyük şirketlerinde payı olan şirketin yatırımları artmaya devam ediyor. Diğer yandan 2022 Dünya Futbol Şampiyonası’nı da düzenlemeye hazırlanan Katar’ın bu planını hayata geçirip geçirmeyeceği de bu kararla birlikte tartışılır hale gelecek. Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) ise iptalin söz konusu olmadığını savundu.

DÜNYA KUPASI TEHLİKEYE GİRDİ

FIFA aksini belirtse de “2022 Dünya Futbol Şampiyonası’nın Katar’da düzenlenmesi tehlikeye girdi” yorumu yapıldı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz (ortada), ABD Başkanı Donald Trump (sağda) ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (solda) geçen hafta Uluslararası Radikal Düşünceyle Mücadele Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bu fotoğraf dünya kamoyunda ses getirmişti. Bu karenin ardından çıkan karar manidar bulundu.

KATARLILAR MARKET ALIŞVERİŞİ İÇİN BİRBİRLERİYLE YARIŞTI

Katarlılar ambargo kararının duyulmasıyla bazı büyük alışveriş merkezlerinin gıda reyonlarını, piliç, taze ve donmuş et raflarını boşalttı.

-Gıda ve mega altyapı projelerinin hammaddesinin tek giriş kapısı olan Suudi Arabistan’ın bir yarım ada olan Katarla sınırlarını kapatma kararı Katarlıları şoke etti.

-Katarlılar dün sabah karadan tek komşuları olan Suudi Arabistan’ın ülkeleriyle sınırlarını kapatma kararını duyduktan hemen sonra soluğu alışveriş merkezlerinde aldı.

-Katarlıların alışveriş arabalarını süt, su, pirinç ve yumurtalarla doldurdukları görüldü. Doha’da uzun zamandır yaşayan bir yabancı “Daha önce böyle bir şey görmedim. İnsanlar alışveriş arabalarını yiyecek maddeleri ve suyla doldurdu” dedi.

-Katarlılar özellikle bazı büyük alışveriş merkezlerinin gıda reyonlarını, piliç, taze ve donmuş et raflarını boşalttı. Bununla birlikte gıda konusunda bir sıkıntının söz konusu olmadığı bildirildi.

- Katar Dışişleri Bakanlığı, sınır kapatmanın vatandaşların hayatına etki etmeyeceğini ısrarla vurgulamaya devam etti.

OPEC'İN ÜRETİM KISITLAMA KARARI TEHDİT ALTINDA

Rusyada Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın diğer ülkelerin içişlerine karışmadığını belirterek Körfez ülkeleriyle olan iyi ilişkilerinin devam edeceğini söyledi. Peskov konunun bölge ekonomisine yönelik etkilerinin hesaplanmasının henüz erken olduğunu belirterek anlaşmazlığın kısa sürede çözümlenmesini umut ettiğini söyledi.

Peskov, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin OPEC bünyesinde petrol üretiminin kısıtlanması anlaşmasını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya cevap vermedi.

ABD'YE 35 MİLYAR DOLARLIK PROJE PLANI BULUNUYOR

QIA DÜNYANIN DEV ŞİRKETLERİNDE HİSSEDAR

-QIA ve CITIC Group Çin’de yatırım için 10 milyar dolarlık ortak fon kurdu.

-QIA’nın 2015’ten başlamak kaydıyla ABD’ye 35 milyar dolarlık yatırım planı var.

-Bunun 10 milyar doları doğrudan ABD’nin altyapı projelerine olacak.

-Fon 2014’ten bu yana New York’un Manhattan bölgesinde 3.7 milyar dolar değerinde gayrimenkul aldı.

-Washington’da gerçekleştirilen CityCenterDC semt projesine 650 milyon dolar yatırdı.

KİŞİ BAŞINA GELİR 132 BİN DOLAR

Nüfus: 2.6 milyon

GSYH: 353 milyar dolar

Kişi başı gelir: 132 bin dolar

Büyüme (%): -2.1

İşsizlik (%): 0.2

Enflasyon (%): 0.6

Altın Rezervi: 29 ton

KATAR HAVAYOLLARI BÖLGEYE UÇUŞLARI KESTİ

Katar Hava Yolları, Suudi Arabistan’a yapılacak bütün uçuşların durdurulduğunu duyurdu. Katar Hava Yolları’nın bu kararı, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından geldi. Öte yandan Suudi Arabistan’dan da Katar’a ait bütün uçakların Suudi Arabistan’daki havalimanlarına inişinin yasaklandığı bildirildi.

Körfez’in önemli ülkelerinden BAE’ye ait Emirates Havayolları da bugünden itibaren Katar’a yönelik uçuşlarını iptal etti.