Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güven damgası düzenlemesi ile e-ticarette güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişelerin giderileceğini bildirdi.

Tüfenkci, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığın "Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ"inin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Güven damgası sistemi ile öncelikli olarak tüketicilerin güven algısının iyileştirilmesi ve elektronik ticarette güven ortamının tesis edilmesini amaçladıklarını vurgulayan Tüfenkci, sistemle e-ticarette dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçileceğini, ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı, etkin ve maliyetsiz çözümlenebileceğini belirtti.

Tüketicinin güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerine yöneleceğini ve güven damgası olan sitelerin diğer sitelerin bir adım önüne geçeceğini belirten Tüfenkci, Bakanlık tarafından Güven Damgası Sağlayıcısı (GDS) olarak yetkilendirilecek kuruluşun, güven damgasının tahsis edilmesi, askıya alınması ve iptaline ilişkin işlemleri yürüteceğini ve güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerini denetleyeceğini kaydetti.

"E-TİCARET HACMİ ARTACAK"

Güven damgası ile e-ticaret hacminin de artacağına işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"46.2 milyon internet kullanıcısıyla e-ticaret potansiyeli yüksek olan ülkemizde, güvenlik endişeleri sebebiyle elektronik ticaretin toplam perakende ticaret içerisindeki payı yüzde 3.5 seviyesiyle dünya ortalaması olan yüzde 8.5 seviyesinin altında kalmaktadır. Öncelikli olarak güven ortamını tesis edeceğiz. Böylece elektronik ticaret hacmi arttırılarak Türkiye ekonomisine olumlu bir katkı sağlanacaktır. Ayrıca başarılı ve başarısız ticari aktörlerin ayrıştırılması, e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığının, itibarının, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün arttırılması sağlanacak. Böylece ülkemizin dijitalleşen dünyadaki yeri sağlamlaştırılacaktır"

GÜVEN DAMGASI NASIL ÇALIŞACAK?

Açıklamaya göre, sisteme dahil olmak isteyen e-ticaret siteleri Bakanlıkça yetkilendirilen GDS'ye başvuruda bulunacak. Tebliğde yer alan güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyduğu tespit edilen e-ticaret sitelerine GDS tarafından güven damgası tahsis edilecek. Böylece güven damgasını internet sitesinde gören vatandaşlar e-ticaret sitesinin belirli standartları yerine getirdiğini, tüketicinin korunması, kişisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun davrandığını, güvenilir bir otorite tarafından denetlendiğini bilecek ve alışveriş yaparken kendini güvende hissedecek.

Haberturk.com