Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere vatandaşları, Brexit, tasarruf ve son olarak da güvenliğin ağır bastığı seçimlerin ardından bugün oy kullanacak. 

Seçimler, Londra saatiyle 22:00'da sona erecek ve seçim sonrası anket sonuçları yayınlanacak. Anketler, geçmişe bakıldığında genel olarak doğru sonuçlar verse de, seçimlerin kesin sonuçları Cuma sabahına kadar belli olmayacak. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit konusundaki muhafazakar görüşünü güvene almak ve parlamentoda çoğunluğunu artırabilmek adına erken seçim çağrısında bulundu. Ancak, atılan birkaç yanlış siyasi adım ve iki terör saldırısı, seçim kampanyasının tonunu ve gidişatını değiştirdi. Theresa May'in ana rakibi geleneksel sosyalist Jeremy Corbyn, eşitsizlik, bedava eğitim ve mali harcamalarda milyarlarca artış gibi konulara dikkat çekerek seçim kampanyası döneminde mesafe katetti.

Anketlerde iki rakip arasındaki azalan farkla birlikte yatırımcılar, olası seçim sonucu senaryolarını değerlendiriyor. Theresa May, Avam Kamarası'ndaki 650 koltuktan 330'una, yani 10 seviyesinde çoğunluğa sahipti. May'in seçimlerdeki başarısı, bu göstergeye bakılarak değerlendirilecek.

İşte İngiltere seçimlerinin 5 farklı senaryosu:

1. 100'den fazla Muhafazakar çoğunluğu

May'in seçimlerde "önümüzdeki beş yıl için tartışılmaz" bir çoğunluk alması durumunda, İngiltere Başbakanı'na seçim kampanyasının cansız olduğu yönünde gelen eleştiriler susturulmuş olacak. 

Warwick Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Wyn Grant, "Çoğunluğun böyle olması durumunda parti, 'birtakım yanllışlar yapıldı ancak sonuç, oldukça olumlu oldu' diyebilir" dedi ve "Bu durumda sert bir Brexit çok daha olası" diye konuştu. 

2. 50'den fazla Muhafazakar çoğunluğu

Bu durum, "Theresa May'in takımı" için hayal kırıklığına uğratıcı bir sonuç. Eğer sonuç böyle olursa May, Avrupa Birliği'nden çıkma tartışmalarıyla dolu hassas geçecek iki yıl boyunca liderlik mücadelesinde savunmasız kalacak.  Avrupa Birliği yetkilileri de May'in zayıflığını hissederek bunu onun aleyhinde kullanabilir. 

3. 10'dan az Muhafazakar çoğunluğu

Eğer İngiltere, May'in erken seçim öncesindeki pozisyonundan daha az çoğunluğa sahip olduğu bir sabaha uyanırsa, İngiltere Başbakanı'nın güce sahip olduğu günler sayılı olacak demektir. Böyle bir durumda Brüksel'deki müzakereciler, May'in İngiltere içerisindeki mevkisinden faydalanmaya çalışabilir. 

4. Çoğunluğun olmaması durumu

Bu durum, Muhafazakar Parti hükümetinin yerini almak için partiler arası anlaşma - May'in reddetmeleri için seçmenleri tekrar tekrar uyardığı "kaotik koalisyon" durumu - kapılarını açıyor. 

Eğer çoğunluk olmazsa, gelecek haftadan bir sonraki hafta başlayacak Brexit müzakereleri muhtemelen olmayacak ve ülkenin siyasi sınıfı iki tarafın koalisyon kurma çabalarıyla birlikte gerçekleşen bir iç krizle sarsılacak. 

Piyasalar da böyle bir durumda belirsizlik riskiyle çalkalanabilir. Ayrıca, partiler arasındaki uyumsuzluk, Avrupa Birliği'yle anlaşmaya varılmasını zorlaştıracak.

5. İşçi Partisi çoğunluğu 

Eğer seçimlerin sonucunda sürpriz bir şekilde İşçi Partisi çoğunluğu sağlanırsa, Brexit süreci radikal bir biçimde değişebilir. Corbyn, net olmaktan kaçınmış olsa da referandum sonuçlarını kabul ettiğini söyledi. 

Kısa vadede, görüşmeler ertelenebilir veya Avrupa Birliği yetkilileri, Corbyn'in bir plan oluşturabilmesi için, 2019 Mart'ında gerçekleşecek ayrılığın ertelenmesi konusunda ikna edilebilir.