Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Çarşamba günü sona eren politika toplantısında federal fonlama faizi artırarak yüzde 1.00 ile yüzde 1.25 aralığına yükseltti ve 4.5 trilyon dolarlık bilançosunu azaltmak için bu yıl uygulanacak bir çerçeve açıkladı.

Yetkililer aynı zamanda yeni çeyreklik ekonomik projeksiyonlarını açıkladılar ve Fed Başkanı Janet Yellen basın konferansı düzenledi.

Bazo ekonomistlerin Fed kararlarına yönelik tepkileri şu şekilde oldu:

UBS'ten Seth Carpenter, Samuel Coffin ve Robert Sockin

Eylül ayında hala bir faiz artırımı ve Aralık'ta açıklanacak bir bilanço azaltımı beklemekle birlikte bu beklentiyle ilgili riskler var. İlk olarak, açıklamada zayıf enflasyon işaret edildi, fakat Komite bunu görmezlikten geliyor gibi görünüyor. Süregelen zayıf enflasyon normalleşmeyi geciktirebilir. İkincisi, bilaçoyla ilgili paragrafta yapılan vurgu, Komite'nin Aralık yerine Eylül bilanço azaltabileceği ihtimalini bir miktar artırıyor; fakat şimdilik, Aralık ayında başlanacağı beklentimizi koruyoruz.

Fitch Ratings'den Brian Coulton

Fitch, Fed'in normalleşme sürecine ilişkin giderek artan derecede rahat ve -hedefe yakın olsa da beklentinin bir miktar altında gelen son enflasyon verisinin ardından- veriye daha az bağımlı olduğuna inanıyor. Faiz artırımı, Fed'in zayıf ilk çeyrek tüketim ve GSYİH verisini göz ardı etmeye hazırlandığını ve Fed'in işsizliğin denge oranının çok altına gerileyebileceği konusunda endişelendiğini gösterdi.

Ian Shepherdson, Pantheon Macroeconomics

İşsizlik geçitğimiz dört ayda yarım puan geriledi ama Fed şimdi gülünç bir şekilde yılın geri kalanında daha fazla düşüş beklemiyor. Bu hiç mantıklı değil ve büyük bir ihtimalle Eylül'de yüzde 4'e kadar (Fed'in yüzde 4.6'lık hedefinin çok altında) gerileyebileceği şeklinde revize edilecek. Bu, Fed'in bu dönemde sadece bir kez daha faiz artıracağı yönündeki piyasa beklentisiyle uyumlu değil.

Gus Facher ve Stuart Hoffman, PNC

FOMC'nin açıklaması yaklaşık olarak beklendiği gibiydi. Komite fonlama oranını çeyrek puan artırdı ve bilançoyu küçültmeye ilişkin ek bilgiler verdi. Fed fonlama faizinde kısa vadede beklenen süreç, biri öncekine benziyor. FOMC, haklı bir şekilde, enflasyonun yüzde 2 hedefine geri döneceği konusunda bir miktar daha fazla belirsizlik ifade etti; buna karşın Mayıs'ta yüzde 4.3'lük işsizlik oranı göz önünde bulundurulduğunda bu hala en olası sonuç.

David Page, AXA IM

Enflasyona ilişkin son gelişmeler bir miktar tedirginlik oluştursa ve beklenmedik zayıflık sıkılaştırma konusunda ılımlı miktarda daha temkinli bir yaklaşımı işaret etse de, Fed ekonomik görünüm açısından rahat görünüyor. Bununla birlikte Fed, sıkı bir istihdam piyasasında risklerin uygun yönetiminin genişlemeci politikanın kademeli olarak geri çekilmesini içerdiğine ikna olmuş gibi görünüyor.

Global Finance