Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:45'te güncellendi)

Riskten kaçınma modu Salı güü, Kuzey Kore'nin silah programında önemli bir dönemeçin geçildiği bir dönemde, piyasalara hakim oldu ve aralarında altın ve Japon yeni gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklar yükselirken, hisse senetleri geri çekildi.



Asya'da güçlü çıkan ABD verilerine bağlı olarak erken saatlerde hakim olan iyimser hava, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemesini başarıyla gerçekleştrdiğini açıklaması ve bunun sonucu, ABD'yi vurma kabiliyetine sahip bir silah üretme amacına yaklaşması ile birlikte ortadan kalktı. Altın son dört günün ilk yükseliş hareketini gerçekleştirmeye yöneldi. Avrupa hisse senetleri, nadencilik hisselerindeki yükselişe karşın telekom ve kamu hizmet sektörü hisselerine gelen satışların etkisi ile geriledi. Petrol kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.



ABD piyasalarının 4 Temmuz Bağımsızlık Günü Tatili dolayısıyla kapalı olmasına karşın, piyasayaı hareketlendirecek önemli faktörler vardı. Kuzey Kore'nin füze fırlatması dikkatleri bu ülkenin silah programına çevirirken, Hong Kong'daki kar satışları diğer bir düşüşü tetikledi ve  aralarında dünyanın en büyük şirketlerinin hisselerinin de bulunduğu  bazı Nasdaq hisselerinde meydana gelen hatalı fiyat hareketleri haber gündeminin üst sıralarında yer aldı.



Avustralya Merkez Bankası da, faizlerde değişikliğe gitmeyerek, gevşeme eğilimlerinden çıkma işaretleri veren diğer önemli merkez bankalarının ayrışması sonrası yatırımcılara hayalkırıklığına neden oldu.



Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü, faiz artırım kararı aldığı 13-14 Haziran toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

*Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Hamburg'da Cuma günü başlayacak G-20 toplantısına ev sahipliği yapacak. ABD Başkaı Donald Trump bu toplantıya katılacak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk defa görüşecek.

*ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin 175,000 artması ve ücret artışlarının güçlenmesi bekleniyor.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 13:53'te 113.2 seviyesine çıktı. Japonya para birimi Pazartesi günü yüzde 0.9 düşmüştü.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki seansta yüzde 0.5 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Dolar Pazartesi günü, ABD'de imalat sektörünün son üç yılın en güçlü büyümesini gerçekleştirdiğini gösteren verinin ardından son iki haftanın en hızlı yükselişini yaptı.

*Sterlin dolar karşısında, Pazartesi günü sekiz gün süren yükselişini durdurduktan sonra yüzde 0.2 düşerke 1.2924 seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1351 seviyesine geriledi.

*Kanada doları ABD doları karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.2938 ile dokuz ayın zirvesine tırmandı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Pazartesi günü yüzde 0.1'den az yükselmesinin ardından benzer oranda arttı. ABD piyasaları Pazartesi günütatil dolayısıyla yarım gün çalıştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de ham petrol stoklarında düşüş olduğunu göstermesi beklenen veri önces, fazla değişmeyerek varil başına 47.08 dolarda kaldı.

*Altın, Pazartesi günü dolardaki yükselişe bağlı olarak yüzde 1.7 ile bu yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.2 tırmanarak ons başına 1,223.48 dolara ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, geçen hafta 16 baz puan arttıktan sonra beş baz puan daha yükselerek yüzde 2.35'e tırmandı. Piyasa Salı günü tatil dolayısıyla kapalıydı.

*İngiltere'nin 10 yıl vaeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.25'e indi.

(22:45'te güncellendi)