Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS Varlık Yönetimi Küresel Şef Ekonomisti Paul Donovan Fed'in başına kim gelirse gelsin bu yıl bir faiz artışı daha yapma stratejisini sürdüreceğini öngördü.

CNBC'ye değerlendirmelerde bulunan Donovan politika yapıcıların artık daha normal ekonomik büyüme, daha normal enflasyonu kabul ettiğini ve para politikasının sıkılaşacağı konusunda bir farkındalık olduğuna dikkat çekti.

Donovan, ABD'de geçen hafta enflasyonun Mayıs ayında yıllık %1.4 artarak %2'lik hedefinin altında kalmasına rağmen Fed'in bu yıl bir kez faha faiz artıracağını savundu. Uzman, "Fed kendini uzun vadeli bir stratejiye kilitlemiş durumda, bu nedenle gelecek yıl Fed'in başına Ivanka Trump dahi gelse uzun vadeli sıkılaştırma programı stratejisi sürecektir" değerlendirmesini yaptı. Donovan, bu stratejiden dönüşün zor olduğunu ifade etti.

Fed Başkanı Janet Yellen'in görev süresi 2018'in Şubat ayında doluyor. Donald Trump ABD Başkanı seçilmeden önce Yellen'e eleştirilerde bulunmuş ve Fed'in o dönemki Başkan Barack Obama'yı “iyi” göstermek için faizleri düşük tuttuğunu belirtmişti.