Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen güçlenirken ABD Hazine tahvillerinin faizi, Çarşamba günü gerçekleştirdiği kayıplarına tutundu ve Japonya'da hisseler, Kuzey Kore'den Katar'a, jeopolitik gerginliğin artmasına bağlı olarak sert düştü. 

Japonya para birimi, yatırımcıların güvenli liman varlıklarını tercih etmesiyle gelişmiş ülke paraları karşısında değer kazandı. Avustralya doları, bir merkez bankası yetkilisinin, küresel merkez bankalarının giderek şahin bir tutum takınmasına rağmen faizleri artırmada aceleci olunmayacağı bildirisini içeren raporun ardından zayıfladı. Japonya'da 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi, dört ayı aşkın süredir ilk kez yüzde 0.1'e çıktı. 

Singapur'da Mizuho Bank ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, "Daha yumuşak Hazine tahvili faizlerine mekanik bir tepki gösterildi ve neticede, Hazine tahvilleri ve Japonya devlet tahvilleri faizleri arasındaki farkın daralması, dolar/yen paritesini etkiliyor" dedi ve "Nikkei'deki yumuşama da dolar/yen üzerinde başka bir etken. Bu iki faktör, Kuzey Kore'den Katar'a, küresel belirsizlikle birlikte, risk iştahını düşürme eğilimi gösteriyor" diye konuştu. 

Dolar/yen paritesi, yüzde 0.3'lük düşüşle 112.95'e geriledi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, yüzde 0.6 düştü.

ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, Çarşamba günü gerçekleştirdiği 3 baz puanlık düşüşten sonra yüzde 2.32 seviyesinde kaldı. Fed'in Haziran ayı tutanakları, politika yapıcılarının bilanço tablosunun ne zaman küçültülmeye başlanacağı konusunda anlaşmaya varamadıklarını gösterdi. 



Tutanaklarda, yetkililerin, 4.5 trilyon dolarlık bilançoyu küçültmeye bu yıl içerisinde başlanırken, kademeli faiz artışlarını uygun bulmayı sürdürdü.

Avustralya doları, dolar karşısında 0.7586 seviyesine kadar gerilemesinden sonra yüzde 0.1 daha düştü ve 0.7599'a indi.  

Yeni Zelanda doları ise yüzde 0.2 değer kaybetti ve 0.7278 dolardan işlem gördü.