Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

Gelişmiş ülke merkez bankalarının şahin tonu, finans piyasalarında etkili olmaya devam ediyor. ABD hisse senetleri Mayıs ayından bu yana en düşük kapanışına yönelirken, ABD Hazine tahvillerinin faizi iki ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, DoubleLine Capital'in CEO'su Jeffrey Gundlach'ın tahvil piyasasında satışların henüz başladığını söylemesi ile birlikte yüzde 2.37'ye tırmandı. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) 50 günlik hareketli ortalama seviyesini test etti ve faize duyarlı hisse senetleri düşüşlere öncülük etti. Dolar, ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesi, özel sektörün açıkladığı istihdam verisinin istihdam artışının ılımlı olduğunu göstermesinin ardından zayıfladı. Almanya'nın gösterge tahvilinin faizi Ocak 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Tahvillerdeki satışlar Fransa'nın tahvil ihalesi sonuçlarının açıklanmasının ardından geldi.

Asya'dan Avrupa ve ABD'ye, merkez bankaları, yaklaşık 10 yıldır devam eden genişlemeci politikalardan çıkma yollarını aramaları ile birlikte, son birkaç haftada daha şahin bir tutum takındı. Tahvil faizlerindeki yükseliş, ABD ekonomisindeki büyümenin ılımlı hale gelmiş olabileceğini gösteren veri ile birlikte, hisse senedipiyasası üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, geçen ay gerçekleştirdikleri son toplantılarında, tahvil alımlarının artırılması taahhüdünün kaldırılmasını değerlendirirken, ABD'de ADP'nin açıkladığı veri, Haziran ayındaki istihdam artışının önceki aya göre yavaşladığını gösterdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*G-20 zirvesi Almanya'nın hamburg kentinde başlıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın bu zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk yüzyüze görüşmesini gerçekleştirmesi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelmesi bekleniyor.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 175,000 artması, ücret büyümesinin de güçlenmesi ve bu verilerin sağlam işgücü piyasası ile uyumlu çıkması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 düşerek New York saati ile 15:20'de 2,412.99 puana geriledi ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesini gördü.

*Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0.8 düştü ve Çarşamba günkü kazancını geri verdi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

*Gelişen piyasa hisseleri yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 zayıfladı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 1.1424 seviyesine çıktı ve sterlin yüzde 0.3 güçlenerek 1.2967 dolara ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çarşamba günü 3 baz puan düştükten sonra dört baz puan yükselerek yüzde 2.37'ye ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan, Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan ve İngiltere'nin 10 yıllıklarınn faizi ise 6 baz puan arttı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 45.29 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü, Rusya'nın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının daha da artırılmasına karşı olduğu yolundaki haberin ardından yüzde 4.1 ile dört haftanın en hızlı kaybını yaşadı.

*Altın yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,224.99 dolara indi ve iki günlük kazancını sonlandırdı.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 düşerken, yen, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra yatay seyretti.

*Güney Kore wonu yüzde 0.6 değer kaybederek Mart ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

*Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve rekor kapanışa yöneldi.

(23:25'te güncellendi)