Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), küresel tahvil satışlarının ardından ülkenin tahvil faizlerini kontrol altına aldığını duyurarak borçlanma maliyetlerini, Şubat'tan beri ilk sabit faiz ile tahvil alımı işlemleriyle birlikte aşağı çekti. 

Merkez bankasının Cuma günkü 10 yıllık gösterge tahvilleri yüzde 0.11'lik sabit faizle alma teklifinde bulunmasının ardından herhangi bir ihale gerçekleşmedi. Tahvil faizleri, merkez bankasının bu duyurusu öncesindeki yüzde 0.105'lik seviyesinden yüzde 0.085 seviyesine gerilerken yen, kayıplarına tutundu. 

Japonya Merkez Bankası, Almanya ve ABD tahvillerinin Perşembe günü küresel tahvil piyasalarındaki satışların başını çekmesinden sonra tahvil eğrisi kontrol stratejisini işaret ederek harekete geçti. Avrupa ve İngiltere merkez bankalarından geçtiğimiz hafta gelen şahinvari yorumlarla dikkatler, Japonya Merkez Bankası'nın para politikası konusunda küresel merkez bankalarından ayrışmasına çevrildi. Haruhiko Kuroda, ülkenin büyüme ve enflasyon hedeflerine ulaşabilmesi için parasal teşviğin sürmesi gerektiğini kaydetti.    

JPMorgan Asset Management'ta Tokyo merkezli fon yöneticisi Genji Tsukatani, "Japonya Merkez Bankası'nın Cuma günkü işlemleri, bankanın ülke tahvili faizlerinin geniş ölçüde yükselmesine izin vermeyeceği duruşunu gösterdi" dedi ve "Japonya Merkez Bankası'nın yurt içi fiyatlar artış göstermezken bir an önce sıkılaşması beklenmiyor" diye konuştu.