Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:56'da güncellendi)

Doğalgaz ve ham petrol, emtiayı yukarı taşırken, teknoloji hisseleri, ABD hisse senetlerindeki kazançlara öncülük etti. Dolar, yatırımcılar, küresel ekonomik büyümeye dair daha fazla kanıt görmek için ikinci çeyrek kar açıklamalarına hazırlanırken, hazine tahvilleriyle birlikte güçlendi. 

S&P 500 Endeksi, teknoloji hisselerinin geçen haftaki satış dalgasının ardından sıçramasıyla, ikinci gününde de yükselişini sürdürdü. İşlem hacmi, 30 günlük ortalamanın yüzde 19 altında kaldı. Avrupa hisse senetleri, Asya'daki emsallerini takip ederek yükseldi. Dolar, birçok önemli para birimi karşısında az yükseldi. Doğalgaz vadelileri, sıçradı ve ham petrol, yükselerek varil başına 44.50 dolar seviyesine geldi. 

Küresel hisse senetleri, tüm zamanların zirvesine yaklaşırken, yatırımcılar siyasi belirsizliğin etkisini daha az hissediyorlar ve küresel büyümenin sürdürülmesine odaklanıyorlar. Cuma günü açıklanan ABD verisine göre tarım dışı istihdam Haziran ayında dört ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Almanya'da ise ticaret fazlası, Mayıs ayında beklentileri aşan ihracat verisiyle birlikte tahminlerin üzerinde geldi. JPMorgan, Citi ve Wells Fargo, bu hafta kar sonuçlarını açıklayacak. 

Societe Generale stratejisti Kit Juckes, "Enflasyon olmaksızın sağlam gerçekleşen işgücü büyümesi, Fed'in para politikasında normalleşme sürecini yavaşlatıyor" ifadesini kullandı. 

G-20 zirvesinde Kuzey Kore'de yükselen tansiyon gibi gündemdeki dış politika konularıyla ilgili pek az mesafe kaydedildi. ABD Başkanı Trump ile Güne Kore, Japonya ve Çin liderleri arasındaki görüşmeler Kuzey Kore'nin nükleer hevesine ilişkin herhangi bir fikir birliğine varılmadan sona erdi.

Piyasalarca izlenecek bazı önemli olaylar şöyle; 

*ABD'de bu hafta Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması piyasalarca takip edilecek. Yellen Çarşamba ve Perşembe günleri Temsilciler Meclisi'nde yarıyıl sunumu yapacak. Başkan'ın istihdam verisi ve para politikasına ilişkin mesajları önemli olacak.

*İngiltere, Avrupa Birliği'nden resmen çekildiğine dair bildiriyi bu hafta yayınlayacak. 

*Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Benoit Coeure ve Daniele Nouy Brüksel'de Avrupa Grubu toplantısına katılacaklar. 

Hisseler

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:49'da yüzde 0.2 yükselerek, 2,430.41 seviyesine geldi. Nasdaq 100 Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

*S&P 500 Endeksi'ndeki malzeme üreticileri, yüzde 0.9 yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

Para birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Sterlin, yüzde 0.1 zayıflayarak 1.2880 dolara inerken euro, fazla değişmeyerek 1.1385 dolarda kaldı. 

Tahviller

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, geçtiğimiz iki hafta boyunca 23 baz puan artmasının ardından 2 baz puan azaldı ve yüzde 2.37'ye indi. 

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI), Cuma günkü yüzde 2.8'lik düşüşünden sonra yüzde 1 yükseldi ve varil başına 44.69 dolar seviyesine geldi.  

*Altın, Mart ayından bu yana geldiği en düşük seviyeyi görmesinden sonra yüzde 0.2 değer kazandı ve ons başına 1,211.50 dolardan işlem gördü. Gümüş, yüzde 1.9 geriledi. 

Asya

*Yen, yüzde 0.3 zayıflayarak 11 Mayıs'tan bu yana olan en düşük seviyesine indi. 

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, Cuma günü beş haftanın en düşük seviyesine inmesinden sonra yüzde 0.3 yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.4 kazandı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ise yüzde 0.7 yükselirken anakara Çin'de hisseler geriledi. 

(22:56'da güncellendi)