Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünkü Fed kararını atlatan piyasalar şimdi Merkez Bankası'nın bugünkü kararına odaklandı. Genel beklenti bankanın enflasyondaki kademeli iyileşmeye rağmen sıkı duruşunu koruyacağı yönünde..

Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu sürdürmesi gerektiğini belirtti. Pazı "MB'nin ortalama fonlama faizini %12'ye yakın tutmaya devam edeceğini düşünüyorum. Enflasyonda kalıcı düşüş görene kadar 2-3 ay bekler" değerlendirmesini yaptı.  

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan "enflasyondaki kademeli iyileşmeye rağmen Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu koruyacağını ve faizleri sabit tutacağını bekliyoruz. Çünkü enflasyonda yukarı yönlü riskler hala önemini koruyor, hatta eylül ekim'de tekrar çift hanelere çıkabiliriz. Merkez Bankası'nın bu nedenle sıkı duruşu koruyacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem,  AA'ya yaptığı değerlendirmede, bu ayki PPK toplantısında da faiz oranlarının sabit tutulmasını beklediğini belirtti.

Temmuz ayında yıllık enflasyonda düşüş gerçekleşse de enflasyon görünümünde belirgin iyileşmenin gerçekleşmeyeceğini tahmin eden Erdem, bu kapsamda TCMB'nin PPK karar metninde manşet enflasyondaki düşüşlere rağmen risklere ve sıkı duruşun devamına ilişkin vurgusuna devam etmesini beklediklerini söyledi.

Dolar/TL 'YE ETKİSİ

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Şengül de faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesini beklemediğini belirtti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan "TCMB bugün faizleri sabit tutup 'enflasyon odaklı sıkı para politikası' söyleminden geri adım atmazsa TL'de güçlenme devam eder" değerlendirmesini yaptı.

TCMB, bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.