Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası'nda yükseliş bekleyenlerin Merkez Bankası'nın şahin duruşu nedeniyle rahat olmalarına karşın, traderlar TL'de yükseliş için başka bir ay isteyebilir.

Bu yıl dolar karşısında zayıflayan üç para biriminden biri olan lira, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre geride kalan 10 Ağustos ayının 9'unda dolar karşısında değer kaybetti. Bloomberg anketine katılan çoğu analistin 2017 yıl sonu tahminine göre TL, dolar karşısında daha fazla zayıflayacak ve medyan tahminine göre yüzde 3 düşerek 3.65 seviyesine gerileyecek.

Perşembe günkü işlemlerde enflasyon verisinin ardından dolar karşısında 3.5445'e kadar gerileyen liranın bu yılki kaybı yaklaşık yüzde 0.6 oldu. Bunakarşın Güney Afrika Randı dolar karşısında yüzde 4 yükselirken, Meksika Pesosu yüzde 16 değer kazandı.

Türk Lirası haal en fazla faiz getirisi sunan paralar arasında yer alıyor. Politika yapıcıların likiditenin sıkı tutulacağı yönündeki taahhütleri carry hedefi olarak TL'nin cazibesini artırıyor. Buna karşın Nomura International Plc ekonomisti İnan Demir, hızlı kredi büyümesi ve geniş maliye politikasına bağlı olarak artan dış borç nedeniyle sepet kurun yüzde 6 yükselerek 4.10'a tırmanmasını bekliyor.

Bloomberg News