Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci, "Çin'de 2018 Türkiye Turizm Yılı kapsamında bu ülkeden rekor sayıda turist ağırlamayı bekliyoruz." dedi.

Beraberindeki heyetle Çin'in başkenti Pekin'de temaslarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Temurci, Türkiye ile Çin arasındaki turizm hacmi ve "Çin'de 2018 Türkiye Turizm Yılı" hazırlıklarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çin Turizm İdaresi yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını aktaran Temurci, Pekin makamlarının sıcak ilgisiyle karşılandıklarını vurguladı.

Temurci, dünyanın en büyük küresel turizm pazarı olan Çin'in, dünyaya en yüksek sayıda turist yollayan ve en büyük turizm harcaması yapan ülke olduğuna dikkati çekerek, "Çin'de 2018 Türkiye Turizm Yılı'nı fırsata çevirmek istiyoruz. Çin'de 2018 Türkiye Turizm Yılı kapsamında bu ülkeden rekor sayıda turist ağırlamayı bekliyoruz." dedi.

Son yıllarda Türk-Çin ilişkilerinin hızlı gelişimine vurgu yapan Temurci, "Asya'nın doğu ve batısında bulunan bu iki kadim medeniyetin temsilcileri arasındaki münasebetlerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini" dile getirdi.

- Türkiye'ye giden Çinli sayısında artış ivmesi

Temurci, "Amacımız giderek daha fazla Çinli turisti ülkemizde ağırlamak." diyerek, 2015 yılında bir önceki seneye göre yüzde 57 artışla 313 bin Çinli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.

Bölgesel sebeplerden ötürü doğan güvenlik kaygıları nedeniyle Türkiye'ye giden Çinli turist sayısının geçen yıl 167 bine gerilediğini aktaran Temurci, bu yılın ilk beş ayında 80 bininin üzerinde Çinli turist ağırlandığını ve bu rakamda yılın ikinci yarısında artış ivmesi beklendiğini ifade etti.

Ahmet Temurci, "Gelecek yıl en az yarım milyon Çinli turisti Türkiye'de ağırlayarak bu alandaki rekor sayıya ulaşmayı bekliyoruz." diye konuşarak, gerek Çin'in resmi makamları, gerekse Pekin'de yaptıkları temaslar sırasında görüştükleri 60'dan fazla Çinli acenta temsilcisi ile bu konuda hemfikir olduklarını belirtti.

Bakanlık olarak Türkiye'de turizm pazarının çeşitlendirilmesi politikası doğrultusunda, Çin pazarını "hayati önemde" gördüklerinin altını çizen Temurci, "Orta vadede yıllık 1 milyon Çinli turist hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

- "İki ülke lideri arasındaki yakın dostluk turizme olumlu yansır"

Ahmet Temurci, Pekin yönetiminin tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı hedefleyen "Kuşak ve Yol" projesi çerçevesinde 65 ülkeyi kapsayan toplamda yaklaşık 20 trilyon dolarlık bir ekonomik hacmin birçok alanda işbirliğini öngördüğüne dikkati çekerek, Türkiye ve Çin'in, "Kuşak ve Yol"un en önemli iki ülkesi olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile son üç yılda dört kez görüştüğünü hatırlatan Temurci, "Liderler arasında kurulan yakın dostluk ilişkisinin, iki ülke arasındaki ticaret ve turizme olumlu yansıyacağı" değerlendirmesinde bulundu.

Temurci, 2018'de Çin'de yapılacak altı turizm fuarına yüksek hacimli resmi katılım planladıklarını kaydederek, bu ülkedeki yaygın sosyal medya ve dijital platformlarda etkin tanıtım projeleri üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Çinli turistlerin özellikle İstanbul, Kapadokya, Pamukkale, Safranbolu, Konya ve Karadeniz destinasyonlarına yoğun ilgisi olduğunu belirten Temurci, "Dev ölçekteki Çin turizm pazarından daha büyük pay almamıza hiçbir engel yok." dedi.

- En çok harcamayı Çinli turistler yapıyor

Dünyanın en büyük küresel turizm pazarı olan Çin'de, geçen yıl 100 milyonu aşkın kişi yurt dışına seyahat etmişti.

Ülkenin en büyük tur şirketi C-trip'in yaptığı araştırmaya göre, Çinli turistler geçen yıl dünya genelinde 261 milyar dolar harcayarak en fazla harcama yapan turistler sıralamasında birinci oldu.

Dünya turizm harcamalarının yaklaşık yüzde 21'i, Çinliler tarafından yapılıyor. Bu ülkeden yurt dışına giden turist sayısı, son 12 yılda her sene yüzde 10'un üzerinde artış gösteriyor.

Türkiye'nin aralarında olduğu 60'dan fazla ülke, Çin vatandaşlarına elektronik vizeyle ziyaret imkanı sağlıyor.

Türk Hava Yolları'nın, başkent Pekin, ekonomi ve finans merkezi Şanghay ve Çin'in güneyindeki Guangcou olmak üzere üç şehirden İstanbul'a günlük seferleri bulunuyor.

Uzmanlar, yurt dışına giden Çinli turistlerdeki artışın, ülkenin para birimi yüenin değerlenmesi, hükümetin turizm sektöründeki teşvikleri ve sağlanan vize kolaylıklarına bağlıyor.

AA