Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası yüksek getirisi ve doların küresel çapta dğeer kaybıyla dolar karşısında yükselişini sürdürüyor. Dün 3.40 ile yılın en düşiük seivuyesine gerileyen kurun bu seviyelerde kalıcı olup olmayacağı merak ediliyor.

Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye TL'de güçlenmenin devam edebileceğini kaydetti. TL'nin güçlenmesinden ziyade doların zayıflamasından kaynaklı bir hareket yaşandığını belierten Gönen "Çünkü sepete bakınca 3.75 civarına geldi. Kurda 3.40 seviyesi önemli burada 3.34 3.38 bandnda doğru bir gevşeme olabilir" dedi.

Gönen Pazartesi günü büyüme verisinin açıklanacağını ve büyümenin %5'in üzerinde bir rakam gelmesi halinde kurda 3.34-3.38 seviyelerinin test edilebileceğini kaydetti. Gönen "Kısa vadede dinamiklerde değişiklik olmazsa 3.50 - 3.60 bandına gitmemiz zor görünüyor. Buralarda stabil hareketler görebiliriz. Genel olarak TL'de güçenme devam edecekmiş gibi duruyor" yorumunu yaptı.

"BİR SONRAKİ DESTEK 3.34"

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoty ise yolladığı nıotta kurda bu seviyenin kırılması ve dolardaki küresel değer kaybının devam etmesi durumunda bir sonraki desteğin 3.34 seviyesi olarak görüldüğünü belirterek "Kurda dönüş noktalarını tam olarak tahmin etmek hemen hemen imkansız. Bununla birlikte Dolar/TL kurunda da yabancı yatırımcıların aşırı lira pozisyonu taşımaları bu pozisyonların herhangi bir nedenle kapanmaya başlaması durumunda dönüşün hızlı olabileceğine işaret ediyor.

Yüksek faizi lirayı EM para birimleri içinde oldukça cazip hale getirse de dolardaki sert küresel değer kaybı sonrasında orta vadeli bir bakış açısıyla Döviz ihtiyaçlarının kademeli olarak karşılanabileceğine dair görüşümüzü koruyoruz." değerlendirmesini yaptı.