Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:56'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Irma Kasırgası'nın uzmanların beklentisinden daha az zarara yol açması ve Kuzey Kore'nin beklenen füze denemesini yapmaktan vazgeçmesinin ardından piyasalardaki risk iştahının artmasıyla, rekor seviyelere geldi. Dolar güçlenirken, ABD Hazine tahvilleri geriledi. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, tüm zamanların rekoruna yöneldi ve Dow Jones Sanayi Endeksi, 22,000 seviyesinin üzerine çıktı. Bloomberg Dolar Endeksi, son sekiz gün içerisinde ilk defa yükseldi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.10 seviyesinin üzerine tırmandı. Avrupa ve gelişen piyasa hisseleri de yükselişe geçti. Altın, yen ve İsviçre frangı değer kaybetti. 

Pyongyang, BMGK'nin Pazartesi günkü oylamada son nükleer testi sonrası yaptırımları sıkılaştırma kararı alması durumunda misilemede bulunacağı uyarısında bulundu. Kuzey Kore'nin geçtiğimiz Cumartesi gününü, kuruluş günü olarak kutlanması nedeniyle füze denemesi yapabileceği konusunda dünya kamuoyu her ne kadar endişeli olsa da, deneme gerçekleşmedi.

Londra merkezli Daiwa Capital Markets Ekonomik Araştırmalar Müdürü Chris Scicluna, "Risk ortamının iyileşmesi sonucu ABD Hazine tahvil faizleri yükselirken, yen geri çekildi," dedi ve ekledi, "Irma kasırgası geçen hafta korkulduğu üzere yıkıcı olmayacak gibi görünüyor ve haftasonu Kuzey Kore'den de kötü haber gelmedi."

Avrupa'dan Florida'ya, sigorta hisseleri değer kazandı. Kruvaziyer turizmi şirketleri ralli yaptı ve petrol yükseldi. 

Fed yetkililerinin gelecek haftaki politika toplantısı öncesi suskunluk dönemine girmeleri ile birlikte, bu hafta yatırımcıların dikkati, doğal felaketlerin ABD ekonomisinin büyümesine olası etkilerine ilişkin yetkililerin değerlendirmelerine çevrilecek.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de bu hafta perakende satışlar ve enflasyon verileri açıklanacak.

*İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis, İngiliz parlamenterleri, İlga Yasası'nın bloke edilmesinin AB'den "kaotik" bir çıkışa yol açabileceği uyarısında bulundu. Tasarı Pazartesi günü oylanacak.

*Frankfurt Motor Show başlıyor.

*Norveç'te bugün seçimler yapılıyor.

*Apple Inc Salı günü yeni ürünlerini tanıtacak. Bu ürünler arasında muhtemelen yeni iPhone'lar ve Apple watch'ın yeni versiyonu da yer alacak.

*İngiltere Merkez Bankası Perşembe günkü toplantısında, iki gün önce açıklanacak enflasyon verisinin yukarı yönde hareket edebilecek olmasına karşın, muhtemelen para politikasıdna değişikliğe gitmeyecek.

*Öte yandan bu hafta Hindistan'da dış ticaret fazlası ve Çin'de Ağustos ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri de açıklanacak.

*Avustralya'da Perşembe günü istihdam verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:57'de yüzde 1.1 yükzelerek Nisan ayından bu yana kapanış bazlı en büyük kazancına yöneldi. 

*Aralarında Swiss Re ve Munich Re'nin de bulunduğu sigorta devleri, yılın en büyük kazancına yöneldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.8 tırmanarak rekor kırdı. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.7 yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine geldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.5 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini gerçekleştirdi.  

*Euro, yüzde 0.6 değer kaybederek 1.1967 dolar seviyesine geldi.  

*Yen, dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybetti ve 109.29 seviyesinden işlem gördü. 

*Ruble, yüzde 0.4 değer kazanarak gelişen piyasa para birimleri arasında en iyi performans sergileyen para birimi oldu. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yedi baz puan artarak son haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 2.12'ye geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan tırmanarak yüzde 0.33 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan yükseldi ve yüzde 1.04 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 1 kadar düşmesinin ardından yüzde 1.4 değer kazandı. 

*Altın, son iki ayın en sert düşüşü olan yüzde 1.2'lik değer kaybıyla ons başına 1,330.50 dolar seviyesinden işlem gördü. 

*Adi metaller, son 9 ayın en sert düşüşünün ardından sıçradı. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.2 yukarıda kapandı ve Haziran başından bu yana en büyük kazancını gerçekleştirdi. Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 yükselirken, Çin'de gösterge endeksler dalgalı seyretti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 tırmanarak Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.7 düşerek 108.63 seviyesine indi ve yaklaşık dört haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

(22:56'da güncellendi)