Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Arslan: Hedefimiz 29 Ekim 2018'de 3.havalimanını uçuşlara açmak

Arslan: Hedefimiz 29 Ekim 2018'de 3.havalimanını uçuşlara açmak

  • Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Hedefimiz 29 Ekim 2018'de 3.havalimanını uçuşlara açmak" dedi

Giriş: 19 Eylül 2017, Salı 10:31
Güncelleme: 19 Eylül 2017, Salı 11:06

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Hedefimiz 29 Ekim 2018'de 3.havalimanını uçuşlara açmak" dedi.

Arslan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

Havacılık sektörü özellikle son 15 yıldır çok mesafe kaydetti. Dünyadaki büyümeler yüzde 5 ve 6'lardeyken bizde yüzde 15 seviyesindeydi. Yılda ortalama 35 milyon iç hat dış yolcu seyahat ediyorken 180 milyona geldik. Bunun da üzerine çıkacağız.

Dünya havacılığına hizmet edecek oradan da ülkemize katma değer sağlayacak bir havalimanına sahip olmalıyız dedik. İnşaatta yüzde 65 ilerleme sağlamış durumdayız ve 30 binin üzerinde çalışan, 3 binin üzerinde ağır makina var. Pistlerde çalışmalar hızlandı, uçuşlara uçak inilebilir hale geldi.

İki pistte çalışmalar devam ediyor. Her bir pistin yanında yedek bir pist var ve onun yanında da üçüncü bir pist daha var. Her bir pist 3 pistten oluşyor. İki tanesi bitmek üzere. 90 milyon yolcuya hizmete eden kısmını 29 Ekim 2018'de açmış olacağız. 2023'de ise 200 milyon yolcuya hizmete edecek, 6 ayrı pistle hizmet veriyor olacağız.

200 MİLYON YOLCUYA HİZMET

Havadan bakınca 18 tane pist varmış gibi göreceksiniz. Peki ne getirecek? Atatürk Havalimanı'nda yılda 60 milyona hizmet ederken, burada 200 milyon yolcuya hizmet vereceğiz. A180 dediğimiz dünyanın en büyük uçaklarının 4 tanesini aynı anda ağırlayabileceğiz. İnsanlar Afrika'ya, Orta Doğu'ya, Asya'ya rahat rahat uçabilecek.

Başlangıçta 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. İstihdam seferberliğinin olduğu bir dönemdeyiz, 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağladık bugüne kadar. 2023'te ise 225 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Yan sektöre de aynı şekilde katkı sağlayacak.

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI

Dünyanın ikinci denize yapılmış havalimanı Ordu-Giresun'du şimdi ikincisi olan Rize Artvin Havalimanı'na başladık. İşimiz zor denizi dolduracağız ama 2020'de bu havalimanını da hizmete sokacağız. Gürcistan'tan Batum'dan da Rize-Artvin'e gelenler olacak. Turizm açısından da gelen turist kolay bir şekilde gezmek istediği yere erişmek ve kolay bir şekilde dönmek ister. Turist açısından da çok önemli bir destinasyon olacak.

KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul ülkemiz için ve dünya için de önemli bir proje. Bir İstanbul düşünün ki içinden deniz geçen tek kent... Miraslarımız, inanç ve kültür anlamında çok değerimiz var. Bunların tehlikeye maruz kalmaması... Petrol tankerleri boğazdan geçerken patlama riskine karşın İstanbul Boğazı'nı korumak adına Karadeniz ve Marmara üzerinden bir kanal yapmak istedik. Son geldiğimiz noktada ihale yaptık firmayı belirledik. Çalışmalara başladık.

Uzmanlarımız ve öğretim üyelerimizle çalışıyoruz. İstanbul'un tatlı su kaynaklarının Trakya'da olduğunu düşünürsek onlara da zarar vermeden sondajlar yapıyoruz. Zemine yönelik ve tatlı su akışkanlığı için tatlı su sondajları yapılacak. Bu etütün sonuna göre, yapımı ve finansal modelleri de uygulamaya başlayacağız. Çıkan malzeme var, toprak taş gibi... Toprağın bir kısmı tarım arazilerine ve üçüncü havalimanının yanındaki yerlere doldurulacak. Suni adalar da yapacağız Marmara'ya. Ülkemize gelir elde edecek losjistik merkezleri olacak.

FİLYOS LİMANI

İstanbul'daki limanları düşünürseniz liman ihtiyacı var, yeni limanı da İstanbul gibi bir tarihi yerde yapamayacağımıza göre, hat liman denilen yerleri seçtik. En yakını da Karadeniz'de Filyos denilen var. Orada çalışmalara başladık. Filyos Endüstri Bölgesi de kuruluyor. Amacımız, Filyos Limanı üzerinden Anadolu'ya Doğu'ya Güney'e gönderebilmek... Büyük bir liman, hat liman dediğimiz bir liman. Biz özellikle Filyos'da demiryolu bağlantısı da yapmış olacağız. Tüneller ve bölünmüş yollarla çok ciddi bir üretim olacak. Çok büyük bir lojistik üssü olacak.

TEKNELERDE TÜRK BAYRAĞI

Biz bu düzenlemeyi yaparken kıyılarımızda yabancı bayrak taşıyan teknelere özel yaptık. Yılbaşından bu yana, 4 bin 608 tekne Türk bayrağına geçmiş durumda. Özellikle bu yaz birçok insanımız Türk bayrağını gördükleri için bize teşekkür ettiler. Sadece sigorta bedeli üzerinde yüzde 1 KDV alıyoruz. Başvuru anından itibaren, hemen teşvik sağlıyoruz ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından işlemleri başlatıyoruz.

Yaklaşık 25-26 tane tekne var ki... Bize başvurmuşlar ama başvuru süresini beklemeden Türk bayrağı çekip işlem yapmasak da olur diye işlem yapmadılar. Ya özel sebepleri oldular ya da unuttular ama onlara da gerekli uyarıları yaptık. Hedeflediğimiz 5 bin 500 Türk bayraklı tekne.

UZAY AJANSI KURULUYOR

Bunun ajans seviyesine gelmesi çok önemli. Hazırlıklarımızı belli bir mesafeye getiridik. TÜRKSAT'la elde ettiğimiz bir alan var ama uzayda da uydu üretip, astronat göndermek adına bu ajans çok işimize yarayacak diye düşünüyorum.