Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de kentsel dönüşümle ilgili bir seferberlik başlatacaklarını belirterek, "İstanbul'da yılda 150-200 bin konutu değiştireceğiz ve dönüştüreceğiz, depreme hazırlıklı hale getireceğiz. Formüllerimiz hazır, sene başı gelmeden tüm Türkiye'ye ilan ederiz, Allah'ın izniyle kazmayı vurur işe başlarız." dedi.

Erenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm 1. Etap Tapu Teslim Töreni'nde konuşan Özhaseki, Türkiye'de adeta bir seferberlik başlattıklarını, bunun neticesinde ne kadar depreme dayanıksız yapı varsa 15 sene içerisinde hepsini yenileyeceklerini söyledi.

Kuzey Anadolu fay hattının, 1939'da Erzincan'dan başlayarak 7 ve üzerindeki şiddetlerde depremlerle şimdi Marmara açıklarına kadar geldiğini anlatan Özhaseki, "Anadolu mevzi olarak yaşanabilecek depremlerin altından çok rahat kalkabiliriz ama korkulan o deprem İstanbul'da olursa Allah korusun bunun altından kalkmak çok zor olur. Bütün bilim adamlarının ortak görüşü neredeyse 2030 yılına kadar Marmara açıklarında bir depremin olacağı, bu depremin şiddetinin de 7'nin üzerinde olacağı... Cenab-ı Allah'tan dileriz ki hiç olmaz, inşallah böyle bir şey yaşamayız ama tabiat hükmünü işliyor. Bu manada bizler büyük bir çaba içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili bir hedef koyduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"1999 depremi öncesinde yapılan binaların en az yüzde 50'si riskli gözüküyor. Türkiye'de 20 milyon yapı stoğu var. 1999 depremi sonrasında yapılanlar 5 milyon civarında. Bunlar yönetmeliğe uygun yapıldıkları için Allah'ın izniyle 7,5-8 şiddetinde depreme dayanırlar ama 1999 öncesinde yapılanlar risk taşıyor. Bunların yenilenmesi, bir an önce dönüşmesi lazım. Bu manada bir hazırlık yaptık, bu hazırlıklarımız Bakanlar Kurulu'na sunuldu, Sayın Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza arz ettik, çok kısa süre içerisinde yasaya dönüşecek. İstanbul'da yılda 150-200 bin konutu değiştireceğiz ve dönüştüreceğiz, depreme hazırlıklı hale getireceğiz. Formüllerimiz hazır, sene başı gelmeden tüm Türkiye'ye ilan ederiz, Allah'ın izniyle kazmayı vurur işe başlarız. Sonra Anadolu'da her yıl en az 300 bin konutu bulduğumuz formüllerle değiştireceğiz. 15 yıl içerisinde 7,5 milyon konutu baştan sonra yenilemiş olacağız. Böyle olunca biz ülkemizi depreme hazırlıklı hale getireceğiz. Depremden korkmayacağız artık. Deprem adam öldürmüyor, kendi yaptığımız binalar kötüyse onlar öldürüyor. O zaman suç bizde, kimsede değil."

Kentsel dönüşümün ekonomiye canlılık vereceğini aktaran Özhaseki, "Özellikle kredi vereceğimiz belediyelere de yapılan inşaatlarda yüzde 100 tüm malzemeleri yerli ve milli olarak karşılarsa kredide öncelik var. Belediye başkanlarından istirhamım şu, gelecek seneye kadar hazırlık yapsınlar, dönüşecek mekanları baştan sona hazırlasınlar. Bizim Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile temas halinde olsunlar. Gelecek sene kullandıracağımız kredilerden istifade edip şehirlerini hazırlasınlar." şeklinde konuştu.

Özhaseki, daha sonra Erenler ilçesindeki kentsel dönüşüm projesinin ikinci etap çalışmalarını yerinde inceledi.

Roman vatandaşların yaşadığı mahalleyi de ziyaret eden Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların sorunları ve taleplerini dinledi.

AA