Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs'ın Salı günü yayınladığı raporda, Türkiye'de enflasyonun Ekim ayında yüzde 11.5 seviyesi civarında zirve yapmasının beklendiği kaydedildi ve TL'nin son dönemdeki zayıflığı ile birlikte iç enflasyon baskılarının bu zirvenin Kasım ayına kaymasına sebep olabileceği belirtildi. Goldman Sachs, enflasyonun Aralık ayında yıllık düzlemde yüzde 10'a gerilemesini ve 2018'de yüksek tek hanelerde kalmasını öngörüyor. 

Kurum tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de manşet enflasyonun Eylül ayında Ağustos'taki yüzde 10.7'lik seviyesinden yüzde 11.2 seviyesine yükselerek şirketin beklentileriyle paralel geldiği belirtildi. Çekirdek enflasyonun ise Eylül ayında 0.08 yüzdelik puan yükselerek üçüncü ayda da öngörülenin üzerinde gerçekleştiği kaydedildi. 

Goldman Sachs, enflasyonda Eylül ayında gerçekleşen yükselişte giyim enflasyonunun etkili olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, şirket, çekirdek enflasyon içerisindeki diğer kategorilerde gerçekleşen geniş çaplı yükselişin, TL'nin son dönemdeki zayıflığı ile birlikte yurt içi enflasyon baskılarını yansıttığı görüşünde.  



Goldman Sachs, ayrıca, enflasyon beklentilerindeki istikrarlı artış ve devam eden dolarizasyon göz önünde bulundurulduğunda, TCMB'nin şahin eğilimini ve yüksek faizleri sürdürmesini bekliyor.