Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Ankara Büyükelçisi John Bass'ın ülkenin "en iyi diplomatlarından biri" olduğunu ve Türkiye'den göçmen olmayan vize başvurularının askıya alınması kararının hem kendileri hem de Beyaz Saray ile koordinasyon içinde alındığını söyledi.

Nauert, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, "Büyükelçi Bass'ın Türkiye'de görev yapmasından gurur duyuyoruz... Kendisi sahip olduğumuz en iyi diplomatlardan biridir. Bu karar, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ile koordinasyon içinde alınmıştır" dedi.

Sözcü, konsolosluk çalışanlarının tutuklanmasını "rahatsız edici" bulduklarını belirterek, Türk hükümetinin neden böyle bir adım atmış olduğuyla ilgili bazı soru işaretlerinin bulunduğunu ifade etti.

Bass, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği görevine Eylül 2014'te atanmıştı. Görev süresinin sonuna yaklaşan Bass'ın yakın bir zamanda Türkiye'den ayrılması ve yeni görev yeri olan Afganistan'ın başkenti Kabil'e gitmesi bekleniyor.

ABD Büyükelçiliği Pazar gecesi Twitter hesabından Türkiye'ye vizelerin askıya alındığını duyurmuş, ABD'deki Türkiye Büyükelçiliği de mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde aynı metinle ABD'ye vizelerin askıya alındığını yine Twitter'da açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da yaptığı açıklamada bu cevabın verilmesi ile ilgili talimatı kendisinin verdiğini söylemişti.

ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz, FETÖ irtibatı iddiasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.

HT